Evropa

Madridski univerzitet opet u centru afere, Italijanima dodijelili lažne diplome

Madridski univerzitet Kralj Huan karlos, koji je već ranije optuživan da je političarima poklanjao diplome, opet se našao na meti istrage zbog sumnje da je na njemu master diplome steklo nekoliko stotina Italijana za koje je utvrđeno da jedva govore španski.

Sud u Madridu ispituje da li je oko 500 državljana Italije ekspresno steklo master pravnog fakulteta na ovom državnom Univerzitetu.

Italijanima su diplome dodijeljene, iako im je znanje španskog bilo vema oskudno.

U skandalu nazvanom “Mastergejt”, univerzitet se već ranije suočio sa optužbama da je poklanjao diplome političarima, koji su dobijali dobre ocjene, iako se nisu pojavljivali na predavanjima.

Optužbe su u aprilu dovele do ostavke Kristine Kifuentes, bivše načelnice autonomne zajednice Madrid, a ranije ovog mjeseca funkciju je napustila i bivša ministarka zdravlja Karmen Monton.

Na udaru kritike našao se i lider konzervativne Narodne partije (PP) Pablo Kasado, koji je takođe stekao master sada zatvorenog Instituta za javno pravo Univerziteta kralj Huan Karlos.

Portparoli suda rekli su da je istraga u “veoma ranoj fazi”.

Oni su objasnili da su italijanski državljani dolazili u Madrid da bi master diplomom ovjerili osnovne studije koji su završavali u Italiji, a zatim bi se pomoću mastera upisali u advokatske komore u Madridu i drugim španskim gradovima, što im je omogućavalo da se bave pravom u cijeloj Evropskoj uniji.

To je budućim advokatima omogućavalo da izbjegnu velike izdatke koje bi u Italiji imali za sticanje mastera, koji je u toj zemlji preduslov za bavljenje pravom.

Pozivajući se na izvore bliske istrazi, mediji su naveli da su italijanski državljani putovali u ekspresne posete Madridu, gde su polagali ispite za master sa veoma skromnim znanjem španskog.

Advokatska komora Madrida odbacila je u saopštenju bilo kakvu odgovornost za taj slučaj i pripisala je Univerzitetu kralj Huan Karlos i španskoj vladi.

Nakon izbijanja skandala “Mastergejt”, univerzitet je zatvorio svoj Institut za javno pravo i podnio žalbu za navodnu zloupotrebu sredstava, kojom je obuhvaćen i bivši direktor instituta Enrike Alvares Konde.

Mediji su prenijeli i da su Alvares i njegov zamjenik na institutu između 2012. godine i maja ove godine novčanim doznakama čiji osnov nije poznat primili gotovo 200.000 eura.

Send this to a friend