Evropa

Makron-car je go

Francuski predsjednik Emanuel Makron je došao kao vizionar, ali je prinudnom rekonstrukcijom Vlade pokazao da igra samo na sigurno i da je prokockao šansu, piše njemačka štampa o šefu komšijske države kojem rapidno pada popularnost.

Kraj ljetnje pauze otvorio je nekoliko novih frontova za francuskog predsjednika Emanuela Makrona, piše Cajt onlajn. Osim što je morao da postavi zamjene za dvoje ministara koji su se povukli iz njegove vlade, Makron „mora da nađe sredstva protiv opadajuće popularnosti koja opterećuje njegov imidž nadalje poslije takozvane afere sa tjelohraniteljem“, piše portal.

Trenutno je svega 31 odsto Francuza zadovoljno radom predsjednika i taj procenat je sličan u svim starosnim grupama i političkim orijentacijama. Zapravo, Makron je manje popularan nego što je njegov prethodnik Fransoa Oland bio nakon šesnaest mjeseci na funkciji. A Oland je do sada važio za najmanje omiljenog predsjednika ikada.

U julu je objavljen snimak kako Makronov nekadašnji tjelohranitelj tuče demonstrante, ali ta afera mu je danas još i najmanji problem. Prethodnih dana se iz vlade povukao ministar životne sredine Nikola Ulo, razočaran što Francuska ništa ne preduzima protiv spornog herbicida glifosata niti se udaljava od korišćenja atomske energije. Ulo, bivši televizijski moderator, odluku je objavio usred jedne radijske emisije, a Makron o tome unaprijed navodno nije imao pojma.

Ministarka sporta Laura Flesel, bivša svjetska šampionka u mačevanju, povukla se „iz ličnih razloga“, a pojedini mediji prenose da joj prijeti istraga zbog utaje poreza.

Makron je sada popunio ova dva mjesta. Prvo će zauzeti iskusni karijerni političar Fransoa de Rugi, koji je do sada bio predsjednik skupštine, a ranije je bio u stranci Zelenih. To se tumači kao Makronov pokušaj da se okruži iskusnijim političarima i donekle odustane od anti-političara i novih lica. Nova ministarka sporta je bivša plivačica Roksana Marasinu, ali i ona ima iskustva u lokalnoj politici.

Ugledni Frankfurter algemajne cajtung piše da su ostavke dvoje ministara „ostavile Makrona kao cara bez odjeće“, ali da je on povukao dobar potez kada je uposlio iskusnije političare na ministarska mjesta. „Makronovo obećanje da će se boriti protiv populizma dobija na vjerodostojnosti što više otvara vrata profesionalnim političarima“, piše list.

„Francuski šef države koji je nekada tako volio da riskira sada igra na sigurno“, piše kelnski Štat ancajger. „Fransoa de Rugi je vjerni sljedbenik. Teško da će on glasno dići ruke ako Emanuel Makron baci zaštitu životne sredine u zapećak zbog sumračnih ekonomskih brojki. Za razliku od prethodnika zarobljenog idealima, novi ministar će vjerovatno poštovati disciplinu u kabinetu.“

„Time je prokockana šansa da se zaustavi rapidno opadanje vjere u napredak. Šef države koji se pojavio kao vizionar već je morao da iskusi u krugu evropskih partnera ono što mu sada dešava kod kuće. Doskora slavljen, a sada zastrašujuće usamljen“, dodaje kelnski list.

Badiše nojeste nahrihten (Karlsrue) piše da je Makron imenovanjima poslao „tužni signal da će sve ostati po starom“. „Umjesto da odigra na nekog angažovanog zaštitnika životne sredine koji ima viziju kao Nikola Ulo, Makron je odigrao na disciplinovanog poslušnika. Trebalo bi očekivati više hrabrosti u doba kada klimatske promjene postaju sve jasnije, a zagađenje vazduha opterećuje milijarde ljudi. Šef države svojom odlukom pokazuje da mu je ekologija od drugorazrednog značaja.“

Neki mediji navode da Makrona tek čekaju problemi jer priprema izmjenu poreskog sistema za koju je sam najavio da će ga koštati popularnosti. Sada je Francuze uporedio sa „buntovnim Galima“ koji se protive svakoj reformi. Na taj stereotip iz Asteriksa mu je francuski ljevičarski Liberasion odgovorio: „Francuzi žele da se mijenjaju, ali nabolje. Drugim riječima, nisu mazohisti.“

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend