Evropa

Makron insistira na jedinstvenoj evropskoj odbrani, nezavisnoj od SAD

Emanuel Makron

Francuski predsjednik Emanuel Makron danas je objavio novu inicijativu za projektom evropske odbrane, rekavši da se bezbjednost kontinenta ne treba u tolikoj mjeri oslanjati na Sjedinjene Države.

“Evropa se ne treba oslanjati samo na Sjedinjene Države u zaštiti vlastite sigurnosti. Vrijeme je da ispunimo svoje obaveze i garantujemo našu sigurnost, i samim tim i evropski suverenitet”, izjavio je Makron u govoru francuskim ambasadorima u Parizu.

Kazao je da bi rasprave o vojnoj saradnji trebale biti proširene na sve evropske zemlje i Rusiju, pod uslovom da se s Moskvom ostvari napredak u zaustavljanju borbi u istočnoj Ukrajini između vladinih snaga i separatista koji uživaju rusku podršku. On nije to dodatno pojasnio.

Francuska insistira na punom sprovođenju mirovnog sporazuma iz Minska iz 2015. godine, postignutog uz francusko i njemačko posredovanje s ciljem rješenja sukoba u Ukrajini, u kome je ubijeno najmanje 10.000 ljudi od 2014.

Makronov govor imao je za cilj da odredi akcioni plan za francusku diplomatiju za narednu godinu.

Od svog izbora u maju 2017. godine, 40-godišnji čelnik poziva na integraciju Evropske unije, s jedinstvenim evropskim vojnim budžetom i sigurnosnom doktrinom.

U novembru su članice EU zvanično pokrenule novu eru vojne saradnje s programom zajedničkih vojnih ulaganja i razvoja vojne industrije koji ima za cilj pomoći EU u suprotstavljanju sigurnosnim izazovima.

Dvadeset tri od 28 članica EU obavezalo se na proces, poznat kao stalna strukturna saradnja, ili PESCO.

“Britanija, koja napušta EU u 2019. godini, i Danska koja ima vlastite vojne opcije, članice su bloka koje nijesu dio vojne saradnje unutar EU”, prenose agencije.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend