Evropa

Makron poručio da je glavni protivnik Orbanu i Salviniju

Francuski predsjednik Emanuel Makron odgovorio je mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i italijanskom ministru unutrašnjih poslova Mateu Salviniju da “imaju pravo” kad na njega gledaju kao na “glavnog protivnika” u Evropi oko pitanja migranata.

“Ništa neću prepustiti nacionalistima i onima koji se zalažu za govor mržnje. Ako u meni vide glavnog protivnika, imaju pravo”, kazao je on odgovarajući novinarima tokom posjete Danskoj.

U utorak u Milanu mađarski premijer Viktor Orban nazvao je italijanskog ministra unutrašnjih poslova svojim “herojem” a Emanuela Makrona svojim glavnim neprijateljem u Evropi.

“Trenutno postoje dva tabora u Evropi a jedan predvodi Mackron”, rekao je mađarski premijer.

Sedam mjeseci uoči evropskih izbora koji bi se trebali fokusirati većinom na pitanja migranata, optužio je Makrona da je “na čelu političkih snaga koje podržavaju imigraciju” dok on želi “zaustaviti ilegalnu imigraciju”.

“Stvara se snažna opozicija između nacionalista i progresista” u Evropi, kazao je francuski čelnik, koji se nalazi na turneji u Danskoj i Finskoj u potrazi za saveznicima oko stvaranja “progresivne fronte” u Evropi naspram nacionalističkih i populističkih snaga.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend