Evropa

Makron pozvao Merkel da udruže snage za zajednički budžet eurozone

Predsjednik Francuske Emanuel Makron, založio se za ambicioznije evropske reforme, pozivajući njemačku kancelarku Angelu Merkel da udruži snage s njim i uđe u debatu, prenosi AFP.

“Ukoliko smo spremni za zajedničku politiku na polju sigurnosti, digitalne infrastrukture, energetike, migracija, borbe protiv terorizma, ko MI onda može objasniti zašto ne možemo imati i zajednički budžet eurozone?”, upitao je on u obraćanju studentima Univerziteta u Frankfurtu.

AFP navodi da je pitanje zajedničkog budžeta eurozone kontroverzno u Njemačkoj, koja strahuje da će to voditi do spajanja nacionalnih dugova i da će Berlin morati pokrivati dug siromašnijih država članica.

Makron je kazao da vjeruje da evropski lideri imaju “godinu dana” da iznesu sopstvene viziju budućnosti bloka, uoči izbora za Evropski parlament 2019. godine.

On je proteklog mjeseca iznio široku viziju obnove Evrope, pozvavši EU na tjesnju saradnju na području odbrane, migracija, poreza i socijalne politike, kao i na donošenje vlastitog budžeta bloka.

Send this to a friend