Evropa

Maratonsko ispitivanje Donalda Tuska u Varšavi

Donald Tusk

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk upozorio je na političko ispitivanje kojem je bio izložen na sudu u Varšavi, gdje je saslušavan više od osam sati kao svjedok u istrazi o dvojici bivših šefova vojne protušpijunaže.

“Cijela ta afera nosi političko obilježje”, rekao je novinarima Tusk na izlasku iz zgrade suda. Ispitivan je iza zatvorenih vrata.

Bivši premijer Poljske je odbio da otkrije pojedinosti svoje izjave, navevši da mu zakon zabranjuje da iznosi detalje ispitivanja u javnost, ali je naglasio da je došao prije svega iz poštovanja prema poljskoj državi.

 Tusk: Iskoristiti ću imunitet ako treba

Tusk je pozvan da svjedoči u istrazi protiv bivših čelnika vojne protivobavještajne službe (SKW) koje se sumnjiči za saradnju sa stranim obavještajnim službama bez potrebnog odobrenja premijera, što je Tusk bio u to vrijeme.

Predsjednik Evropskog savjeta je takođe rekao da je informisao državnog advokata da prema evropskom zakonu, ima potpuni imunitet i upozorio da će ga upotrijebiti ukoliko smatra da je istraga usmjerena kako bi ga se spriječilo ili mu se zabranilo vršenje njegovih dužnosti.

“Nadam se da do toga neće doći, ali ako hoće, neću oklijevati da iskoristim imunitet”, naglasio je bivši liberalni premijer, kako prenosi Hina.

Tusk, protivnik predsjednika nacionalističke stranke Pravo i pravda na vlasti Jaroslava Kacinjskog, već je bio pozvan da svjedoči zbog te afere sredinom marta ali nije mogao da dođe u Varšavu zbog obaveza u Evropskom parlamentu.

Poziv mu je stigao nekoliko dana nakon što je ponovo izabran na funkciju predsjednika Evropskog savjeta, sa 27 glasova za i jednim protiv koji je uložila Poljska.

Tuska je na glavnoj željezničkoj stanici u Varšavi dočekalo više stotina ljudi, kako pristalica, tako i ljutih protivnika.

On je samo svjedok u okviru istrage protiv dvojice bivših šefova protivobavještajne službe osumnjičenih za prekoračenje dužnosti ali AP navodi da mnogi njegovo ispitivanje vide kao dio šireg pokušaja Varšave da ga diskredituje tako što će ga povezati sa skandalima.

Optužbe ministra obrane

Poljski ministar obrane Antoni Macierevic optužio ga je za izdaju u slučaju avionske nesreće u Smolensku u Rusiji 2010. godine, u kojoj je poginuo poljski predsjednik Leh Kacinjski.

Tužioci nijesu otkrili detalje navodnih nezakonitih kontakata, ali prema navodima poljskih medija, navodni nelegalni dogovor imao je za cilj da se poljskim istražiteljima, koji se bave nesrećom u Smolensku, omogući da rade na ruskom tlu.

Brat poginulog predsjednika Poljske i lider vladajuće stranke Jaroslav Kacinjski predvodio je bezuspješni pokušaj prošlog mjeseca da se spriječi Tuskov reizbor za predsjednika Europskog savjeta.

Send this to a friend