Evropa

Mej nudi novi referendum o Bregzitu: Šansa da se izbjegne noćna mora

Tereza Mej

Britanska vlada će dati priliku poslanicima da glasaju o tome da li će se održati drugi referendum o Bregzitu, ukoliko oni podrže izmijenjeni sporazum o povlačenju zemlje iz Evropske unije, kazala je danas premijerka Britanije Tereza Mej.

Mej je, u pokušaju da konačno dobije podršku za njen plan o povlačenju iz Unije, napravila veliki ustupak poslanicima koji se bore protiv Bregzita.

Ona je rekla da je ovo “posljednja šansa” da se realizuje Bregzit i da se izbjegne “noćna mora” trajno polarizovane politike, prenose britanski mediji.

Mej je danas objavila da će Donji dom parlamenta morati da glasa da li bi trebalo da se održi još jedan referendum.

To znači da se poslanicima, ako podrže njen sporazum, garantuje šansa za održavanje još jednog referenduma. Ipak, to automatski ne bi značilo da će se on desiti, već bi o tome takođe odlučili poslanici. Ukoliko oni glasaju za, vlada bi bila prisiljena da donese nove zakone koji bi omogućili sprovođenje drugog referenduma.

Premijerka Velike Britanije kazala je da se njen novi prijedlog razlikuje od prethodnih jer će parlament odlučivati i o carinskim aranžmanima zemlje sa EU.

O njenom sporazumu o povlačenju Velike Britanije iz EU glasaće se početkom juna. Ukoliko on ne bude prihvaćen – Mej će napustiti funkciju bez realizovanja Bregzita, što je bio glavni cilj njenog premijerskog mandata.

Ž.N.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
PrčSamo predlog
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prč
Gost
Prč

I najavi popuste.cijelo vrijeme je tvrdila kako bi se time obesmislio referendum i volja gradjana.sve mi se cini da su sd oni medju sobom igrali politickih igrica i sami vjerujuci da se na referendumu nece izglasati napustanje eu pa ih onda muka ufatila sto sad

Samo predlog
Gost
Samo predlog

Zaratite, rješite to ka’ ljudi. Kad je nama valjalo, tako ste nam rekli, valjaće i vama.

Send this to a friend