Evropa

Mej smatra da sastanak Trampa i Putina može smanjiti tenzije

Tereza Mej

Britanska premijerka Tereza Mej rekla je da bi sastanak predsjednika SAD Donalda Trampa sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom mogao da doprinese smanjenju rizika od konfrontcije između Rusije i Zapada.

Britanska premijerka je rekla NATO vođama na večeri sinoć u okviru samita Alijanse u Briselu da je napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegovu ćerku u Engleskoj primjer “dobro ustanovljene šeme ruskog ponašanja da se podriju naše demokratije i oštete naši interesi širom svijeta”.

Mej je međutim dodala da su “otvoreni kanali komunikacije između SAD i Rusije ključni za upravljanje rizicima konfrontacije”.

Predsjednici SAD i Rusije treba da se sastnu u ponedjeljak u Helsinkiju poslije Trampovog učestvovanja na samitu NATO u Briselu, koji se završava danas, i posjete Velikoj Britaniji.

Velika Britanija predvodi napore da izdejstvuje da se kazni Rusija od kada je izvršen napad nervnim agensom na Skripalja i njegovu ćerku u Engleskoj u martu.

U drugom trovanju nervnim agensom prošlog mjeseca takođe u Engleskj, koji bi mogao da bude povezan s tim umrla je jedna žena a njen partner se oporavlja u bolnici.

Britanija smatra Rusiju odgovornom za to trovanje što Rusija negira. Tramp danas popodne poslije završetka NATO samita u Briselu ide u posjetu Velikoj Britaniji gdje će razgovarati sa Terezom Mej i biti primljen na čaj kod britanske kraljice Elizabete Druge.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend