Evropa

Merkel: Erdogan ne bi trebalo da koristi migrante zbog nezadovoljstva

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da razumije to što turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan očekuje veću podršku Evrope u rješavanju migrantske krize, ali ističe da ne bi trebalo da koristi izbjeglice kako bi iskazao svoje nezadovoljstvo.

Više od 10.000 izbjeglica većinom iz Sirije, drugih država Bliskog istoka i Avganistana došlo je do granice Turske sa Grčkom i Bugarskom, otkad je Ankara prošlog četvrtka saopštila da će prestati da ih drži na svojoj teritoriji.

“Razumijem da se Turska suočava sa velikim izazovom kada je u pitanju Idlib. Ipak, za mene je neprihvatljivo to što predsjednik Erdogan i turska vlada ne izražavaju to nezadovoljstvo u razgovoru sa EU, već na leđima izbjeglica. To nije put ka napretku”, istakla je Merkelova.

Merkelova dodaje da bi EU i Turska trebalo da nastave pregovore o sporazumu o migrantima, i da je Njemačka uvek spremna da bilateralno podrži Tursku.

Prema tajnom izvještaju Agencije za zaštitu spoljnih granica Evropske unije (Fronteks), iz Turske se očekuju masovne migracije.

Situacija je, kako se navodi, toliko izmakla kontroli da se predviđa da izbjeglice neće zaustaviti ni intervencija turskih vlasti ako odluče da ponovno zatvore granicu prema Grčkoj.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
RozajZeljko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rozaj
Gost
Rozaj

Kako da ga kazne, lako je da kaznis nekog slabog, ali nekog jakog to je ves problem

Zeljko
Gost
Zeljko

Kaznite ga ako smijete ali na nas trenirate strogocu do duse sa razlogom

Send this to a friend