Evropa

Merkel: Evropa se mora ujediniti

Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako misli da je svjetski poredak kakav poznajemo od Drugog svjetskog rata do danas gotov, a SAD je praktički svrstala uz Kinu i Rusiju kao protivnike Evrope.

“Nema sumnje da se Evropa treba repozicionirati u izmijenjenom svijetu. Stare sigurnosti postratnog poretka više ne vrijede”, rekla je Merkel u intervjuu za njemački list, koji je objavio i Gardijan.

Naglasila je da se Evropa, suočena s izazovima koje joj postavljaju SAD, Kina i Rusija, mora ujediniti u zajednički front.

Merkel, koja je nedavno odstupila s čela svoje Hršćansko-demokratske unije (CDU) i najavila da se više neće kandidovati za mjesto kancelarke, rekla je u intervjuu da je tradicionalno snažan vojni i diplomatski savez između Evropske unije i SAD-a sad na klimavim nogama.

To nije posebna novost, ali svrstavanje SAD-a u istu kategoriju s Kinom i Rusijom sigurno će iznenaditi mnoge s obje strane Atlantika.

“Oni (Kina, Rusija i SAD) nas prisiljavaju da, opet i opet, pronađemo zajedničke pozicije. To je često teško, s obzirom na naše različite interese. Ali mi to svejedno uspijevamo – sjetite se, na primjer, naše politike u vezi s konfliktom u Ukrajini”, objasnila je Merkel.

“Naše politike u Africi, takođe, sad slijede zajedničku strategiju, što je prije nekoliko godina bilo nezamislivo. Tako da nastavljamo korak po korak. Ipak, naša politička moć nije još uvijek srazmjerna našoj ekonomskoj moći”, zaključila je Merkel.

Upravo je desničarski populizam, koji mnogi analitičari smatraju uzrokom Bregzita, izbora Donalda Trampa za američkog predsjednika i skretanja mnogih evropskih zemalja oštro udesno, prema mišljenju Merkel fundamentalno izmijenio globalni poredak saveza i ostavlja EU u defenzivi.

“Bez argumenata koji gledaju unaprijed kako bismo opravdali Evropu, evropski mirovni projekt mogao bi biti u većoj opasnosti nego što mislimo”, upozorila je dugogodišnja njemačka kancelarka.

Prije tri godine, naravno, situacija je bila potpuno drukčija. Merkel i tadašnji američki predsjednik Barak Obama bili su izuzetno bliski i bez većih neslaganja o ekonomiji i vanjskoj politici. No Tramp je odlučio da, kao ni po drugim pitanjima, ni ovdje neće nastaviti Obaminim stopama.

Tramp je optužio Merkel da “upropaštava Njemačku”, dopuštajući stotinama hiljada sirijskih i drugih izbjeglica da dođu i ostanu u Njemačkoj.

Njihove kritike nastavile su se do danas, ne samo u vezi s migrantskom krizom, nego i zbog NATO-a i trgovinske politike.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Nenad
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nenad
Gost
Nenad

Raspadade se nato cim mi udjosmo

Send this to a friend