Evropa

Merkel i Makron bez dogovora: Nije izabran Junkerov nasljednik

Merkel i Makron

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron nisu se saglasili o tome ko će biti novi šef Evropske komisije, prenosi Rojters. Agencija navodi da su se lideri EU “pogađali” oko imena kandidata za čelne pozicije u Briselu narednih pet godina.

Sastanak šefova država i vlada 28 zemalja vodio se iza zatvorenih vrata bez pomoćnika ili mobilnih telefona.

Diplomate navode da je Merkel bila zaprepašćena Makronovim brzim javnim odbijanjem Manfreda Vebera, kandidata kojeg Berlin priželjkuje na poziciji predsjednika EK.

Makron je, sa druge strane, kazao da su odgovarajući kandidati i danska komesarka Margrete Vestager, pregovarač za Bregzit Mišel Barnije i holandski socijaldemokrata Frans Timermans.

Španija i Švedska, piše Rojters, podržale su Timermansa, a Irska i Hrvatska Vebera. Luksemburg i Slovenija podršku su dale Magrete Vestager.

Lideri istočnih zemalja zahtijevali su da se u raspoređivanju funkcija napravi geografski balans.

Poljska i Mađarska se snažno protive Timermansu koji je kao potpredsjednik EK predvodio pravnu istragu protiv te dvije zemlje.

Francuski predsjednik je rekao da želi dvije žene i dva muškarca koji su jake ličnosti da predvode Evropu u narednih pet godina, iako je odbio da imenuje svoje omiljene kandidate.

“Za mene je ključno da na najosjetljivijim mjestima imamo ljude koji su najharizmatičniji, najkreativniji i najkompetentniji. Važno je i da poštujemo rodnu ravnopravnost i kandidujemo dva muškarca i dvije žene”, istakao je Makron.

Lideri EU okupili su se u Briselu na večeri na kojoj je trebalo da bude izabran nasljednik Žan Klod Junkera na mjestu predsjednika Evropske komisije.

Na izborima za Evropski parlament Evropska narodna stranka (EPP) osvojila je najveći broj mandata – 179, ali da bi bila dio vladajuće većine mora da uđe u koaliciju sa nekom drugom strankom koja je osvojila dovoljan broj mjesta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nekadašnji refo
Gost
Nekadašnji refo

Timermans je pravi!

Send this to a friend