Evropa

Merkel: Krajnja desnica je na prodaju

Političari “mejnstrim” stranaka širom Evrope, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel, pozvali su glasače da izbjegavaju krajnju desnicu na izborima za Evropski parlament.

<<<Skandal i dalje trese Austriju: Kurc traži smjenu ministra policije<<<

Merkel je poslala to “upozorenje” nakon što je austrijski krajnje desni vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe dao ostavku zbog snimka na kojem nudi prednost na javnim konkursima u zamjenu za predizborne donacije.

Merkel je oštro kritikovala “političare na prodaju”, tvrdeći da se EU suočava s “populističkim pokretima” i da su ti pokreti u mnogim područjima “puni prezira prema evropskim vrijednostima i da žele da unište Evropu naših vrijednosti”, prenosi Index.hr.

“Moramo odlučno ustati protiv toga”, poručila je ona.

Čini se da je skandal u Austriji označio kraj eksperimenta koji je austrijski kancelar Sebastijan Kurc preduzeo pokušavajući da sarađuje sa ekstremno desnom strankom, umjesto da pokuša da je izopšti, rizikujući tako udaljavanje glasača.

“Dugo je bilo jasno da desničarski populisti destabilizuju našu demokratiju, Sebastijan Kurc i OVP doveli su ih u vladu… Štraheov slučaj je upozorenje svim konzervativcima: ne sarađujte sa krajnje desnim populistima”, upozorila je i putem Tvitera njemačka ministarka pravosuđa iz redova socijalista Katarina Barli.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Pompadur Zivko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pompadur Zivko
Gost
Pompadur Zivko

Kod nas su na prodaju i desnica i lijevica i centar i oni neopredijeljeni.

Send this to a friend