Evropa

Merkel ne vidi hitnost za finansijsku pomoć Turskoj

Angela Merkel

Njemačka kancelaraka Angela Merkel rekla je na sastanku svoje Hrišćansko-demokratske unije (CDU) da ne vidi nikakvu urgentnu potrebu da se Turskoj ponudi finasijska pomoć da bi olakšali krizu u koju je zapala njihova nacionalna valuta lira.

“Ona je još jednom jasno stavila do znanja da ne vidi nikakvu hitnost u ovom momntu za posebnu pomoć za Tursku” rekla je generalna sekretarka stranke Annegret Kramp-Karrebnbauer, nakon sastanka odbora stranke kojem je prisustvovala Merkel u ponedjeljak, prenosi Rojters.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan je rekao da je turska valutna kriza rezultat “napada” na ekonomiju njegove zemlje.

Erdogan je ovo rekao u govoru u ponedjeljak uoči obilježavanja Bajrama, dok je spor između Vašingtona i Ankare, zbog produženog kućnog pritvora za američkog pastora kojeg turska vlast optužuje za terorizam i špijunažu, i insistiranja na kupovini ruskog raketnog sistema S-400 ušao u sve ozbiljnije vode.

Spor sa SAD dodatno je pogodio tursku valutu koja je od početka godine oslabila za više od 40 posto.

Erdogan je u snimljenom obraćanju za Bajram poručio da je cilj onih koje optužuje za slabljenje lire da “Tursku i njen narod bace na koljena”. Turski predsjednik međutim kaže da zemlja ima moć i sposobnost da prevaziđe krizu.

Vašington je zbog hapšenja pastora Andrewa Craiga Brunsona, kojem u sudskom procesu prijeti 35 godina zatvora, uveo sankcije Turskoj, njihovoj NATO saveznici. Brunson se optužuje za veze sa Fethullahom Gulenom, vjerskim učiteljom u egizilu u Pensilvaniji u SAD, kojeg turska vlast optužuje da stoji iza pokušaja puča 15. jula 2016. što on negira.

Američki predsjednik Donald Tramp traži hitno oslabađanje Burunsona i prijeti novim sankcijama Turskoj.

Na vrhuncu tenzija u ponedjeljak su u Ankari ispaljeni hitci na ambasadu SAD. U incidentu na sreću niko nije stradao ili povrijeđen.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend