Evropa

Merkel upozorila na jačanje ekstremne desnice i podsjetila na atentat na Hitlera

Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da Njemci imaju “dužnost” da se suprotstave desničarskim ekstremistima baš kao što su to prije 75 godina učinile snage otpora organizujući atentat na tadašnjeg nacističkog lidera Adolfa Hitlera.

Ove godine 20. jula obilježava se 75. godišnjica neuspjelog pokušaja atentata na Hitlera, a uz tu godišnjicu Merkel je pozvala na snažno protivljenje svih dijelova njemačkog društva protiv ponovnog uzdizanja desničarskog ekstremizma.

U sedmičnom obraćanju, odala je počast onima koji su se protivili firerovoj vladavini i preduzeli akcije, prenosi Dojče vele DW.

“Slijedeći savjest oblikovali su dio njemačke istorije koji bi u protivnom bio isključivo određen tamom nacionalsocijalizma”, istakla je Merkel, dodajući da i danas postoji dužnost ustati protiv svih onih tendencija koje žele uništiti demokratiju.

Tog 20. jula 1944. godine postavljena je bomba koja je trebala da usmrti nacističkog lidera Hitlera i svrgnuti nacističku stranku s vlasti. Pokušaj nije uspio i Hitler je preživio s lakšim povredama.

Klaus Šhenk Graf von Staufenberg koji je organizovao i vodio taj napad kao i 200 njegovih pomagača su pogubljeni.

Merkel je kazala kako im Njemačka duguje zahvalnost, ističući da poslijeratni ustav zemlje možda ne bi postojao bez takvih akcija.

Send this to a friend