Evropa

Merkelova ima kandidata za predsjednika Evropske komisije, koji su njegovi planovi?

Veber i Merkel (Foto: EPA)

Predsjednik Evropske narodne partije EPP u Evropskom parlamentu Manfred Veber zalaže se za to da se jasno odrede granice Evropske unije. On je istakao u nju mora da uđe Zapadni Balkan, a da se sa Turskom prekinu pregovori jer njoj mjesta u Uniji nema.

Veber je to saopštio odgovarajući na pitanje za šta će se zalagati ako dođe na čelo Evropske komisije nakon Žana Kloda Junkera.

“Nije u pitanju vjeroispovest jer su na Zapadnom Balkanu regioni sa muslimanskom većinom i oni moraju da imaju perspektivu ulaska u EU. Ipak, u kontekstu Turske, moramo imati hrabrosti da zapitamo gdje završava Evropa, gdje su njene granice. Ako na ulicama Brisela zapitamo obične ljude da li su Sofija, Budimpešta, Beograd sastavni dio Evrope odgovorili bi-da, možda su daleko ali jesu”, kazao je Veber u intervjuu koji danas objavljuje poljska Gazeta viborča.

Njemački evroposlanik iz bavarske CSU, čiju kandidaturu za šefa EK je podržala u srijedu njemačka kancelarka Angela Merkel, u intervjuu za Gazetu viborču i još nekoliko evropskih dnevnika izjavio je da EU mora da vodi računa šta i sa kime se spaja, a da bi 90 odsto običnih ljudi u Briselu odgovorilo da turski regioni u pograničnom pojasu sa Irakom sasvim sigurno nisu Evropa.

“Identitet će biti jedna od tema koja će dominirati kampanji pred izbore za Evropski parlament. Želim da ubjeđujem ljude da postoji nešto što je evropski način života i evropski identitet. U Evropi imamo principe demokratije, pravnu državu, zajedničku tržišnu privredu, ravnopravnost muškaraca i žena, odvojenu državu od crkve. Imamo jako mnogo zajedničkog”, kazao je Veber.

Povodom migracijske krize koja je izazvala duboke podjele i potrese u EU tokom posljednje tri godine Veber je označio izbjegličke kvote kao mrtvu ideju, a u razgovoru za evropske listove usprotivio se predlozima da zemlje članice, koje ne prihvate izbjeglice u okviru evropske relokacije, budu novčano kažnjene preko fondova EU.

“Ne treba da uz pomoć budžeta EU kažnjavamo članice za drugačije političke poglede, recimo u pitanju migracije. Ali kada je valjana pravna država u pitanju, ako se problemi ne riješe, moramo da provjeravamo da li se fondovi EU u pojedinim zemljama koriste korektno, uz garancije korektnog rješavanja sporova od strane nezavisnog pravosuđa”, kazao je Veber.

Lider EPP u Evropskom parlamentu podsjetio je takođe da Evropa, u čijim su temeljima i vrijednosti hrišćanstva, ne smije da prestane da pomaže ljudima u nevolji.

“Moramo kao prvo da pružimo punu podršku onima koji brane spoljašnju granicu EU. Kao drugo, Evropa kao kontinent zasnovan na vrijednostima i hrišćanstvu ne može da prestane da pomaže ljudima u nevolji. I tu imam na umu ambiciozni program prebacivanja izbjeglica (iz logora OUN van Evrope) u EU. Kao treće, Unija neće imati lijepu budućnost ako Afrika ostane u haosu. Moramo da pomažemo humanitarno ali i da poboljšavamo trgovinske odnose koji pogoduju investicijama”, kazao je Manfred Veber u intervjuu za nekoliko evropskih listova.

Send this to a friend