Evropa Njemačka kancelarka ide u nove pohode

Merkelova se vratila sa odmora: Da li je čeka burna jesen?

Njemačka kancelarka Angela Merkel se vratila sa godišnjeg odmora i očekuju je mjeseci raspleta najvažnijih političkih pitanja, poput onog da li će biti spasena vladajuća koalicija.

Merkel je provela odmor u svom omiljenom seocetu u italijanskom Tirolu, gdje je jedan paparaco uspio da je fotografiše kako na balkonu apartmana čita knjigu “Tiranin“ poznatog šekspirologa Stivena Grinblata o uticaju realne politike na Šekspirove drame i junake, prenosi Dojče vele.

No, po povratku sa odmora, Merkelovu čeka rješavanje problema koji umnogome određuju dalju političku sudbinu Njemačke. Dojče vele navodi da je najvažnije pitanje da li ima spasa velikoj vladajućoj koaliciji i ako nema – kako je okončati, a da pri tome njeni demohrišćani ne pretrpe preveliku štetu?

Socijaldemokrate, koji su partneri u toj koaliciji, ionako su već otpisane kao stranka koja je izgubila autoritet, kredibilitet i identitet, i sada pokušava da stane na noge pod vođstvom privremenog tročlanog trijumvirata.

Velika koalicija je od izbora u septembru 2017. uspjela da solidno obradi neke aktuelne teme: pokrenuti su razni projekti za unapređenje seoskih regiona, donijet je niz mera u borbi protiv pranja novca i terorizma. Ali taj rad je u sjenci problema, prije svega – kadrovskih.

U slučaju da se koalicija raspadne i budu raspisani novi prevremeni izbori, demohrišćani neće imati adekvatnog “konja” za kancelarsku “trku“, jer se nasljednica Merkelove na čelu Hrišćansko-demokratske unije (CDU), ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer, ne može podičiti popularnošću.

Dojče vele navodi da bi pokušaj spasavanja velike koalicije vjerovatno umirilo i birače dvije velike stranke, jer su u Njemačkoj prevremeni izbori neuobičajeno političko rješenje.

Opstanak velike koalicije bi značio prije svega da ona mora da preživi predstojeće izbore za pokrajinske parlament u Brandenburgu, kao i Saksoniji, gdje ankete pokazuju da bi desničarska AfD, koja je u Bundestagu najjača opoziciona stranka, mogla da odnese pobjedu.

Drugi veoma važan datum jeste 20. septembar, kada će njemačka vlada donijeti ključne odluke o klimatskoj politici i prije svega o tome da li će uvesti porez na ugljen-dioksid i ako to učini – kako će ga razrezati, piše Dojče vele i podsjeća da je velika koalicija pod pritiskom Zelenih i trenutno popularnog pokreta mladih za “zaštitu klime“ da riješi ta pitanja.

Jedna od prvih poruka koju je Merkelova po povratku iz Italije uputila javnosti preko svog portparola Štefana Zajberta bila je da podržava izbalansiran državni budžet, odnosno “stanje nule“ – i tako odgovorila svima koji traže zaduživanje, prije svega zbog ubrzanog razvoja infrastrukture za korišćenje obnovljivih izvora energije.

Send this to a friend