Evropa

Merkelova želi da naredni predsjednik EK bude Njemac po svaku cijenu

Njemačka kancelarka Angela Merkel želi da naredni predsjednik Evropske komisije bude Njemac, čak i po cijenu napuštanja pretenzija na Evropsku centralnu banku, prenio je danas poslovni list Handelsblat.

“Najviši prioritet za Merkel više nije ECB nego Komisija”, naveo je taj dnevni list, citirajući izvor blizak vladi.

Prema Handelsblatu, obično dobro informisanom o takvim pitanjima, kancelarka je procijenila da je mjesto predsjednika ECB prije svega prestižni položaj dok je vođenje EK politički značajnije.

Pored toga, njemački kandidat za čelo ECB, trenutni šef Bundesbanke Jens Vajdman, ne nalazi se u najboljoj poziciji u trci. Njegove više puta izrečene kritike na politiku jeftinog novca trenutnog predsjednika ECB Marija Dragija, usmjerenu na stimuisanje ekonomija eurozone, a koja, prema Vajdmanu, šteti njemačkim štedišama, nisu dobro primane u nekim zemljama južne Evrope.

Na više ključnih pozicija u evropskim institucijama sljedeće godine doći će novi ljudi, a među njima su i čelo EK, koju sada vodi Luksemburžanin Žan-Klod Junker, i ECB.

Nadmetanje za Junkerovog nasljednika je iza scene počelo prije više mjeseci, a najčešće se spominje ime Francuza Mišela Barnijea, trenutno glavnog evropskog pregovarača za Bregzit.

Prema navodima Handelsblata, u Berlinu se kao njemački kandidati pominju brojna imena, među kojima su i trenutni minstri ekonomije i odbrane Peter Altmajer i Ursula fon der Lejen, oboje bliski saradnici Merkelove.

Takođe, pominje se i Manfred Veber, šef poslaničke grupe konzervativne Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu i član Hrišćansko-socijalne unije, saveznice Merkelinih demohrišćana.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend