Evropa Mađarski premijer razbjesnio EU

Ministri EU kritikuju Orbana: Nećemo pustiti Budimpeštu da se izvuče

Ministri Evropske unije kritikovali su mađarskog premijera Viktora Orbana zbog proširenja restrikcija medijima, sudijama, profesorima, manjinama i grupama za zaštitu prava, što je razlog za zabrinutost zbog slabljenja demokratije u Mađarskoj.

Godinu dana nakon što je Evropski parlament saopštio da Orbanovi potezi donose “jasan rizik od ozbiljnog kršenja suštinskih vrijednosti EU”, ministri su u Briselu održali prvo zvanično saslušanje o Mađarskoj.

Današnje saslušanje održano je u okviru istrage o nepoštovanju vladavine prava u Mađarskoj, a što bi moglo da dovede do suspenzije njenog prava glasa u Evropskoj uniji, ukoliko se sve ostale zemlje saglase.

Poslije sastanka, jedino je poljski ministar za evropske poslove Konrad Simanski rekao da Varšava ne vjeruje da Orbanova poltika predstavlja nekakav sistemski rizik za demokratske standarde.

Ostali su naglasili da EU neće pustiti Budimpeštu da se izvuče.

“Bez poštovanja vladavine prava nema EU. To je temelj na kojem je Unija izgrađena”, istakao je Frans Timermans, koji je vodio istragu i protiv Mađarske i protiv Poljske.

“EU je na mnogo načina kao porodica, a u porodici moraju da postoje pravila, jer u suprotnom ona ne funkcioniše, a osnov za to je vladavina prava”, izjavio je austrijski ministar za evropske poslove Aleksander Šalenberg.

Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, razbjesnio je EU i čvrstom anti-migrantskom politkom i grubim kampanjama protiv tog bloka sa antisemitskim tonovima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prč
Gost
Prč

Vladavina prava o kojoj prica eu treba da se odnosi na sve zemlje clanice a ne da neke velike i jace drzave tjeraju manje da rade kako oni misle da je najbolje.to onda nije nikakva vladavina prava,to je vladavina orava jacega zaro eu stoji na staklenim nogama i sreca da su britanci izasli iz eu,time ce biti samo jaca evropa.eu… Više »

Send this to a friend