Evropa

Ministri EU u utorak o politici proširenja: Šta će biti sa Zapadnim Balkanom?

Na sastanku Savjeta opštih poslova u utorak, 19. novembra, u Briselu ministri EU će razgovarati o situaciji u oblasti politike proširenja i pristupanja Uniji. Ministri će tom prilikom prvi put razmotriti i francuski prijedlog o reformi politike proširenja, ali se ne očekuje konkretizacija zajedničkih zaključaka, najavljeno je u Savjetu EU.

“Ne znamo koliko ćemo moći da budemo konkretni, ali svakako želimo da pošaljemo pozitivnu poruku regionu”, poručuju iz Savjeta EU.

U Savjetu EU najavili su da će ministri opštih i evropskih poslova EU (GAC) na sastanku 19. novembra kao posljednju tačku dnevnog reda razmatrati situaciju u oblasti političke proširenja i pristupnog procesa.

“To bi trebalo da bude tek prvi korak ka obnavaljnju politike proširenja, ali i povjerenja među zemljama članicama EU i zemljama sa Zapadnog Balkana”, navode izvori iz Savjeta EU.

Očekuje se i da francuska državna sektretarka za evropske poslove Ameli Monalan predstavi prijedloge Pariza o promjeni metodologije proširenja.

Francuska je prošle nedjelje zemjama članicama dostavila na razmatranje tzv non pejper, odnosno prijedlog za diskusiju u kome je predstavila četiri principa koje Pariz vidi kao osnove za novu metodologiju proširenja EU.

Pošto je u oktobru blokirala otvarnje pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, Francuska se založila za postepenije pristupanje EU, otvaranje strukturnih fondova EU zemljama kandidatima, ali i za striktniju politika uslovljavanja i revirzibilnost procesa proširenja.

U Briselu napominju da je francuski prijedlog predmet za diskusiju, a da bi konačan oblik eventualne reforme metodologije proširenja trebalo da zavisi od konsenzusa svih država članica.

Podsjeća se i da je većina zemalja članica, izuzev Holandije i Danske, bila suprotstavljena Parizu u odluci da blokira proces otvaranja pristupnih pregovora Tirane i Skoplja.

Upravo su zemlje članice Višegradske grupe, kao i Austrija i Italija, tražile da se pitanje proširenja stavi što prije na dnevni red EU kako bi se odredili “radni i vremenski okviri odnosno kako bi se što prije odblokirao i definisao put Zapadnog Balkana u EU”.

Na pitanje Tanjuga kada se može očekivati da će se lideri EU “konkretnije vratiti pitanju politike proširenja u Savjetu EU smatraju da to neće biti prije Evropskog samita sljedeće godine”.

“Prethodno se moraju konkretno utvrditi i dogovoriti neki elementi politike proširenja kako opet ne bi došli u ćorsokak neslaganja što je bio slučaj u oktobru”, navode izvori iz Savjeta.

Iz finskog predsjedavanja Savjetom EU podsjećaju da je u pitanju tranzicioni trenutak za EU institucije i da se tek čeka formiranje nove Evropske komisije koja bi trebalo da, ukoliko zemlje članice to zatraže, izradi novu metodologiju politike proširenja.

U Briselu kažu da je ministarska diskusija o proširenju 19. novembra prvi korak ka formiranju okvira i zajedničkog prijedloga o eventualnim promjenama u procesu pristupanja EU.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

Crna Gora se nalazi u poziciji nekog ko je preskocio pretposljednju stepenicu a neko joj ne da da preskoci i posljednju. Otvorila je 32 poglavlja i treba da otvori jos jedno i da pocne da zatvara sva otvorena poglavlja.Zato Crna Gora ne moze da se izjednacava sa ostalim zemljama iz Zapadnog Balkana koje osim Srbije nisu ni zapocele pregovore. Zato… Više »

Send this to a friend