Evropa

Mjere zaključavanja u Evropi daju rezultate

Ilustracija

Mjere koje je većina evropskih država uvela početkom novembra polako pokazuju rezultate. U Francuskoj je u nedjelju dana broj novozaraženih pao s 22 hiljade na 13 hiljada dnevno, pa je najavljeno božićno otključavanje.

“Nadam se da će ljudi biti odgovorni i da nećemo zažaliti ukidanje lockdowna”, rekla je šefica odjeljenja Anesteziologije u Nici.

Parižani su jedva dočekali ponovno otvaranje prodavnica.

“Izvela sam djecu u šetnju. Krenuli smo u razgledanje božićnih izloga, a djeca moraju odlučiti koje igračke žele za Božić”, kazala je jedna Parižanka.

Belgija ponovno otvara sve radnje od 1. decembra, a premijer objašnjava pod kojim se uslovima može u kupovinu.

“To je moguće pod jednim uslovom, da se obavi odgovorno i sigurno. Zato u sljedećim nedeljama nema opuštenog šopinga nego se kupovina treba obaviti brzo i po mogućnosti idite sami”, rekao je premijer Belgije Aleksander de Kro.

SAD i dalje prednjače po broju zaraženih. Samo juče 200.000 novozaraženih i preko hiljadu umrlih.

“Kao zdravstvena radnica na prvim linijama mogu vam opisati kako zvuči zatvaranje patentnog zatvarača na džaku za tela. Taj osjećaj moje ruke na tuđim prsima dok sprovodim oživljavanje i provjeravam ima li pacijent puls”, kaže medicinska sestra iz Indijane.

U Rumuniji, koja najmanje ulaže u zdravstvo od svih članica EU, nevladina organizacija gradi modularne bolnice koje mogu primiti do 40 kovid pacijenata.

“Zdravstveni sistem u Rumuniji dosegao je dno. Nadam se da će pritisak javnosti biti još jači prema sljedećoj vladi i da će se promjene početi događati. U suprotnom, ne znam šta će se dogoditi”, rekla je suosnivačica Give Life Oana Georgiu.

Svjetska zdravstvena organizacija ponovno poziva na što više testiranja.

“Ako ne znate gdje je virus, ne možete ga zaustaviti. Ako ne znate ko nosi virus, ne možete tu osobu izolovati, pomoći joj i pratiti njene kontakte”, poručuje direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

Kanadski premijer Džastin Trudo najavio je da bi do sljedećeg septembra svi stanovnici mogli biti vakcinisani protiv koronavirusa.

“Vakcine su na horizontu. Vidimo svijetlo na kraju tunela. Ali moramo sada uraditi sve što možemo kako bismo izdržali mjesece pred nama”, rekao je Trudo.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
oooo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
oooo
Gost
oooo

Pametan narod a ne ka mi. pomjerimo zabranu za sat dva a do tad sve zivo radi normalno i hocemo da zaustavimo ovu kugu?!?!?

Send this to a friend