Evropa

Mogerini: EU na Balkanu prelazi u drugu fazu

Šefica diplomatije Evropske unije, Federika Mogerini, sa sastanka ministara odbrane EU u Beču, poručila da je uloga Unije na Balkanu dugo bila obezbjeđivanje sigurnosti.

“Tradicionalno gledamo na Zapadni Balkan kao na područje nestabilnosti gdje je dugo godina, pa čak i više decenija, EU imala ulogu onoga ko obezbjeđuje sigurnost. Sada prelazimo u fazu gdje smo partneri u zajedničkoj odbrani i bezbjednosti”, izjavila je Mogerini.

Mogerini, koja predsjedava neformalnim sastankom ministara odbrane EU koji je juče počeo u Beču, kaže da je sastanak počeo upravo razgovorom o saradnji sa Zapadnim Balkanom po pitanjima koja se odnose na odbranu i bezbjednost.

“Razgovarali smo zajedno sa NATO i UN, našim ključnim partnerima u regionu, kako da unaprijedimo saradnju u oblasti odbrane i bezbjednosti što je integralni dio našeg posla sa Zapadnim Balkanom”, kaže Mogerini.

Ona je naglasila da Austrija, kao trenutno predsjedavajuća članica EU, drži Zapadni Balkan među prioritetima EU agende, kao što je to u prethodnih šest mjeseci predsjedavanja činila i Bugarska, a što je i plan Rumunije, koja predsjedavanje EU preuzima od januara 2019. godine.

Iz austrijskog predsjedavanja ovom prilikom poručeno je da su Jugoistočna Evropa i Zapadni Balkan “fokus odbrambene politike Austrije” i da se rad sa regionom zasniva na postojećoj EU strategiji Zapadni Balkan.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend