Evropa

Mogerini i Pejčinović-Burić: Smrtna kazna je okrutna, nečovječna i ponižavajuća

Foto: Avaz.ba

Evropska unija i Savjet Evrope odlučno se protive smrtnoj kazni, u svakom trenutku i bez obzira na okolnosti. Smrtna kazna je okrutna, nečovječna i ponižavajuća kazna koja se kosi s pravom na život. Takva je kazna osveta, a ne pravda, i njeno ukidanje doprinosi jačanju ljudskog dostojanstva. Navedeno je ovo u zajedničkoj izjavi visoke predstavnice EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federike Mogerini  i glavne sekretarke Savjeta Evrope Marije Pejčinović-Burić, povodom Evropskog i Svjetskog dana borbe protiv smrtne kazne.

“Već su 142 zemlje, koje čine 74 posto država članica UN-a, prestale primjenjivati smrtnu kaznu. To su učinile uklanjanjem mogućnosti izricanja smrtne kazne iz krivičnog zakona ili time što već dugo ne izvršavaju smrtnu kaznu. Trend ukidanja smrtne kazne nastavlja se, a usto se smanjuje i broj osuđenih na smrtnu kaznu i njenih izvršenja. U 2018. smrtne kazne izvršene su u 20 zemalja, što je 10 posto zemalja svijeta i dosad njihov najmanji broj”,  navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Države članice Savjeta Evrope koje još nisu pristupile protokolima br. 6 i 13 uz Evropsku konvenciju o ljudskim pravima pozivaju se da to što prije učine.  Savjet Evrope i EU ponovno su pozivali Bjelarusiju da ukine smrtnu kaznu i pridruži se zajednici naroda koji su “ljudskom dostojanstvu dali prednost pred osvetom”. Pozivaju države koje imaju status posmatrača pri Savjetu Evrope i koje još nisu ukinule smrtnu kaznu da se uključe u dijalog o preprekama koje im otežavaju njeno ukidanje.

“EU i Savjet Evrope podstiču sve zemlje da se pridruže globalnom savezu za suzbijanje trgovine proizvodima koji služe za mučenje. Taj savez trenutno okuplja 62 države koje su se obvezale na ograničavanje trgovine robom koja služi za mučenje i izvršavanje smrtne kazne. Saradnjom na globalnom nivou u borbi protiv smrtne kazne mogu se potaknuti promjene. Time će se doprinijeti i borbi protiv međunarodnog organiziranog kriminala jer zemlje u kojima je smrtna kazna ukinuta često ne izručuju osumnjičenike zemljama u kojima im prijeti smrtna kazna”, navodi se u izjavi Mogerini i Pejčinović-Burić.

Sve više ljudi i čelnika dijeli mišljenje da smrtna kazna nije učinkovitija za odvraćanje od kriminala nego druge kazne i da ne doprinosi javnoj sigurnosti. Smrtna kazna u nerazmjerno velikom broju pogađa pripadnike ranjivih skupina koji si ne mogu priuštiti iskusne advokate, a zatvorenici koji čekaju izvršenje smrtne kazne još su najmarginaliziranija društvena skupina.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
LSCG
Gost
LSCG

Treba je uvesti

Prč
Gost
Prč

Jel okrutno i necovjevno kad neki idiot oduzme nekom zivot bez ikakve krivice.pitao bih vas da vas neko strada kako bi reagovali.ne da bih uveo smrtnu nego zivot za zivot,kako bi se brzo mafijanje istrijebilo.kad zna da ce i njemu neko oduzeti zivot i da ga ne moze spasiti nikakav advokat i sudija.

Bez prenemaganj
Gost
Bez prenemaganj

Gluposti. Da ko koga moga ubije, pa za to odmori desetak godina i izađe slobodan i živ, znalo bi mu se.

Send this to a friend