Evropa

Mogerini nasleđuje Hana?

Da li će se Federika Mogerini ubuduće baviti pitanjem evropskih integracija Srbije, umjesto dijalogom Beograda i Prištine – pitanje je podstaknuto najnovijim, zasad nezvaničnim, informacijama da je italijanska političarka među potencijalnim imenima za sastav nove Evropske komisije, koji će njena šefica, Ursula fon der Lajen, saopštiti početkom sljedeće sedmice.

U opcijama za kandidata koji će voditi politiku proširenja pominju se, zasad, Mađari, Slovenci i Belgijanci, kao i dosadašnja šefica EU diplomatije Federika Mogerini.

Prema nezvaničnim informacijama Tanjuga u Briselu, Mađarska je zainteresovana da dobije portfolio koji se odnosi na proširenje.

Među mogućim opcijama pominje se i slovenački kandidat za komesara Janez Lenarčič, ali i dosadašnji šef belgijske diplomatije Didije Rejnders.

Budimpešta je vrlo jasna u svojoj poziciji da želi da vidi ubrzani proces pristupanja Zapadnog Balkana EU.

Šef madarske diplomatije Peter Sijarto u više navrata je potencirao da bi Srbija trebalo da uđe u EU prije 2025. godine.

Na ruku Slovenije, ali i Belgije, ide činjenica da komesar zadužen za proširenje ne bi trebalo da dolazi iz zemlje koja se graniči sa zemljama angažovanim u tom procesu.

Ponovna kandidatura dosadašnjeg komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana dovela je i do spekulacija da bi on mogao da ponovno dobije isti mandat. U Briselu to komentarišu kao ”ne nemoguće, ali malo vjerovatno”.

Istovremeno, pominjanje Federike Mogerini kao budućeg italijanskog komesara postavilo je pitanje da li će dosadašnja šefica EU diplomatije nastaviti da se bavi Zapadnim Balkanom, ali ovoga puta sa mjesta novog komesara.

Italija i Velika Britanija su jedne zemlje članice koje do ovoga trenutka nisu odstavile svoj zvanični prijedlog za novog komesara.

Dok zvanični London kaže da zbog očekivanog Bregzita ni neće slati čovjeka u Brisel, nova vladajuća koalicija u Italiji bi u narednim satima trebalo da odluči ko će je predstavljati u Komisiji.

U opciji su odlazeći predsjednik Evropske centralne banke Mario Dragi, nekadašnji premijer Italije Paolo Đentiloni i Mogerini.

U Briselu ukazuju na činjenicu da Italijani vjerovatno pretenduju na neku ”višu poziciju”, odnosno na komesara zaduženog za oblast, koja se ocjenjuje kao ”važnija i atraktivnija” od politike proširenja.

Tako je bugarski premijer Bojko Borisov još u julu odbacio ideju o imenovanju bugarske političarke i ekonomistkinje Kristaline Georgijeve na poziciju nove šefice EU diplomatije, uz komentar da u narednom periodu države Zapadnog Balkana ”vjerovatno neće biti pozvane da se priključe EU i da će Albanici, Kosovari, Srbi i Makedonci reći da zbog Bugarke nisu napredovali”.

Borisov je umjesto toga zatražio ”smislenu” poziciju za budućeg bugarskog komesara Mariju Gabrijel.

U ovom trenutku nije poznato ni u kom formatu će politika proširenja biti zastupljena u novoj Evropskoj komisiji.

Posljednji komesar zadužen isključivo za proširenje bio je Oli Ren.

Njegov nasljednik Štefan File je dobio mandat koji je uključivao i politiku susjedstva dok je upravo odlazeći Johanes Han zadužen za ”pregovore o proširenju” i politiku susjedstava.

Buduća predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen bi svoj prijedlog komesara i njihovih zaduženja trebalo da predstavi 9. ili 10. septembra.

Nakon toga u septembru i oktobru svi predloženi komesari, uključujući i novoimenovanog šefa EU diplomatije Žozepa Borela, naći će se u debati pred Evropskim parlamentom koji bi trebalo da da i konačno ”zeleno svjetlo” za formiranje i početak rada nove Komisije planiran za 1. novembra 2019. godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
tragikomedija
Gost
tragikomedija

bravo srce.nas samo mogu zene spasit jer su nam politicari slabiji od zena.

awetinja
Gost
awetinja

A oli moći to sve jadna

marius
Gost
marius

E vaistinu mi ne bi milijeg glasa,od tog bilo.

Send this to a friend