Evropa

Moskva opet zahtijeva pristup Juliji Skripalj

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ponovio je da Moskva zahtijeva pristup Juliji Sripalj, ruskoj državljanki koja je sa svojim ocem Sergejom otrovana u Velikoj Britaniji i koja se, prema navodima, uspješno oporavlja.

Britanski zvaničnici su danas saopštili da Julija Skripalj (33) nije više u životnoj opasnosti i da se njeno stanje “naglo poboljšava”.

Za sada nije poznato da li je ona u stanju da razgovara s britanskim ili ruskim zvaničnicima o trovanju nje i njenog oca 4. marta u engleskom gradu Solsberiju.

Ruski servis Bi-Bi-Sija (BBC) objavio je sinoć da je Julija svjesna i u stanju da razgovara, dok je britanski BBC naveo da se to može zaključiti na osnovu različitih izvora.Lavrov je na konferenciji za novinare rekao da Moskva “ponovo zahtijeva da dobije pristup Juliji pošto je ona ruska državljanka”, navodi Asošiejted pres.

“Nadam se da britanska strana može da ispuni svoje obaveze prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima”, naveo je šef ruske diplomatije.Sergej Skripalj je i dalje u kritičnom stanju.Velika Britanija optužuje Rusiju da stoji iza trovanja Skripalja i njegove ćerke i zbog toga je protjerala 23 ruske diplomate.

Potom je više od 20 zemalja, mahom članica EU i NATO, odlučilo da slijedi primjer Londona i ukupno protjeralo više od 150 ruskih diplomata u znak solidarnosti s Velikom Britanijom.

Rusija je odgovorila svim tim zemljama istom mjerom, saopštivši da će protjerati proporcionalan broj diplomata svih zemalja koje su tu mjeru primijenile prema ruskom diplomatskom osoblju.

Send this to a friend