Evropa

Moskva uručila protestne note ambasadorima, Putin za popravku odnosa

Moskva

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da je na razgovor pozvalo ambasadore zapadnih zemalja koje su preuzele “neprijateljske korake” u vezi sa “slučajem Skripalj”, da bi im se uručile protestne note. Ambasadori su pozvani i da bi ih ministarstvo obavijestilo o uzvratnim mjerama, prenosi Tas.

Prema saopštenju portparola Kremlja Dimitrija Peskova, ruski predsjednik Vladimir Putin i dalje smatra da je bolje popravljanje odnosa sa drugim zemljama, uprkos odluci o protjerivanju desetina zapadnih diplomata.

>>>Rusija protjeruje crnogorskog diplomatu<<<

Rojters prenosi da su ambasadori Njemačke, Francuske, Italije, Poljske, Holandije, Češke i zvaničnik ukrajinske ambasade viđeni kako dolaze u zgradu ruskog ministarstva.

U ministarstvu je bio i njemački ambasador Ridiger fon Fric koji je poslije napuštanja zgrade izjavio da Rusija mora da odgovori na pitanja u vezi sa trovanjem bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja. Dodao je da je Berlin otvoren za dijalog sa Moskvom.

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov izjavio je da se ne sjeća perioda gorih odnosa između Vašingtona i Moskve, a nakon što su dvije zemlje uzajamno protjerale po 60 diplomata.

Antonov je u intervjuu za televiziju NBC News rekao da ima utisak da je atmosfera u Vašingtonu zatrovana.

“To je toksična atmosfera. Na nama je da odlučimo da li smo u hladnom ratu ili ne. Ali ne sjećam se da su naši odnosi bili u tako lošem stanju”, naglasio je Antonov.

Dodao je da trenutno postoji veliko nepovjerenje između SAD i Rusije i da se danas Rusiji prebacuje odgovornost za sve, “čak i za loše vrijeme”.

“Krajnje je vrijeme da prestanemo da krivimo jedni druge. Krajnje je vrijeme da započnemo stvarni razgovor o realnim problemima”, naveo je ruski ambasador.

Send this to a friend