Evropa ozbiljne optužbe na račun Fronteksa

Na migrante huškaju pse, koriste biber sprej i pendreke

Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu Fronteks (Frontex) suočila se sa ozbiljnim optužbama da su njeni pripadnici tolerisali, pa čak i sami učestvovali u zlostavljanju migranata na spoljnim granicama EU.

Njemačka javna televizija ARD, britanski dnevnik Gardijan (Guardian) i neprofitni istraživački sajt Korektiv (Correctiv) došli su do internih dokumenata koji pokazuju da su službenici Fronteksa tolerisali da lokalne policije zemalja na spoljnim granicama EU, a posebno Mađarske, Bugarske i Grčke, na migrante huškaju pse i koristi biber sprej i pendreke.

Prema dokumentima do kojih su ti mediji došli u zajedničkoj istrazi, a koji uključuju izvještaje Fronteksovog povjerenika za ljudska prava, granične policije tih zemalja koristile su silu i prijetnje kako bi migrante ponovo oterale sa teritorije EU, kršeći tako njihovo osnovno pravo da zatraže azil.

Navedeno je i da su službenici Fronteksa sami učestvovali u kršenju ljudskih prava, tako što su avionima deportovali maloljetnike bez pratnje roditelja ili izbjeglicama prilikom deportacije, suprotno međunarodnim pravilima, davali ljekove za smirenje.

Istraga pokazuje da su u pojedinim internim izvještajima Fronteksa neke situacije opisane kao “pretjerana upotreba sile” i “zlostavljanje izbeglica”, ali i da ti izvještaji na kraju najčešće nose oznaku “slučaj zatvoren”. Šef savetodavnog odbora Fronteksa Štefan Kesler izjavio je da ta agencija može da povuče svoje osoblje iz zemalja na spoljnim granicama EU, i da ako to ne učini i sama postaje saučesnik u eventualnim protivzakonitim radnjama.

Istovremeno, Fronteks je, na pitanje agencije Frans pres, odgovorio da “do sada nije podignuta nijedna žalba” protiv nekog njegovog službenika. Fronteks je dodao da će, “čim bude obaviješten o nekom incidentu, stupiti u akciju”.

“Svi službenici koje je rasporedio Fronteks moraju da se drže kodeksa ponašanja koji je Fronteks sačinio posle konsultacija sa svojim partnerima”, saopštila je agencija.

Fronteks je naglasio da, iako može da suspenduje svoje službenike, nema nikakvu “nadležnost nad nacionalnim graničnim organima” niti “ovlašćenje da sprovodi istrage” na teritoriji zemalja članica EU.

Fronteks je kasnije i putem Tvitera kategorično demantovao bilo kakvu umiješanost u kršenje ljudskih prava.

Evropska komisija u Briselu saopštila je da “uvijek sa zabrinutošću prati izvještaje o maltretiranju migranata”.

Portparolka Mina Andreeva rekla je da će komisija pratiti optužbe na račun Fronteksa kako bi ustanovila da li su istinite, i djelovati u skladu sa tim.

“Bilo kakav oblik nasilja ili zlostavljanja migranata i izbjeglica je neprihvatljiv”, dodala je Andreeva.

Send this to a friend