Evropa

Na pomolu crkveni raskol: Ukrajina dobija autokefalnu pravoslavnu crkvu

Vladike u Moskvi i Kijevu čekaju ključnu odluku o tome hoće li Ukrajina dobiti priznatu autokefalnu crkvu, čime bi se završila ruska vjerska nadležnost u toj zemlji i uzdrmao pravoslavni svijet.

Ekumenski carigradski patrijarh Vartolomej, “prvi među jednakima” među pravoslavnim čelnicima, trebao bi u idućim mjesecima donijeti odluku o ukrajinskom zahtjevu da prekine duhovne veze s Moskvom.

U pozadini kijevskog zahtjeva je četiri godine dug sukob između Ukrajine i proruskih pobunjenika na istoku države zbog kojih se velik broj Ukrajinaca odrekao Ruske Pravoslavne Crkve.

Ruski patrijarh Kiril mogućnost odvajanja ukrajinske crkve od Moskve naziva “katastrofom za cijelo pravoslavlje”, pa će se ovog vikenda sastati sa Vartolomejem u Istanbulu i pokušati spriječiti da se to dogodi.

Pravoslavna crkva u Ukrajini podijeljena je na one koji iskazuju vjernost Moskvi i one koji su odani nepriznatom kijevskom patrijarhu Filaretu.

Iako je Carigradska patrijarhija najstarija pravoslavna crkva, ona u Moskvi je najmoćnija i ima najveći broj vjernika.

Ukrajinski parlament u aprilu je podržao zahtjev kijevske crkve patrijarhu Vartolomeju da se država vrati pod njegovo duhovno vodstvo.

I sveštenici i političari u Ukrajini tvrde da je Vartolomej već odlučio priznati Kijevsku patrijaršiju i čeka se da to objavi.

17 Komentara na "Na pomolu crkveni raskol: Ukrajina dobija autokefalnu pravoslavnu crkvu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend