Evropa

Nagrada za angažovanje na protestima: Vlada Francuske daje policajcima po 300 eura

Francuska vlada predložila je vanrednu nagradu od po 300 eura za pripadnike bezbjednosnih snaga mobilisanih tokom protesta pokreta žutih prsluka, navodi se u amandmanu podnijetom danas na prijedlog budžeta za 2019. godinu.

Ova objava data je u trenutku kada je francusko Ministarstvo unutrašnjih poslova suočeno s nezadovoljstvom policijskih sindikata koji traže veća ulaganja u policiju poslije njihovog djelovanja u održavanju reda za vrijeme demonstracija “žutih prsluka”, a neki su čak i najavili svoje proteste za danas i sjutra.

Francuski predsjednik Emanuel Makron obećao je da će nagraditi policajce nakon velikih sukoba između demonstranata i policije u Parizu, trećeg vikenda protesta “žutih prsluka”.

On nije tada rekao koliki bi to bio iznos.

Prema vladinom amandmanu koji će se razmatrati u parlamentu, ova vanredna nagrada namijenjena da pokaže zahvalnost dražave i obuhvata 111.000 žandarma mobilisanih tokom posljednjih šest nedjelja krize.

Ukupan trošak ove mjere procijenjen je na 33 miliona eura.

Vlada je takođe u drugom amandmanu predložila vanredno nagrađivanje od po 200 eura za oko 5.000 zaposlenih u policiji, na ime upravljanja i podrke nedavnim operacijama očuvanja i održavanja javnog reda tokom demonstracija.

Send this to a friend