Evropa

Najbolja vijest za građane: Plata veća za 100 eura

Ilustracija

Prosječna plata u Češkoj porasla je u odnosu na prošlu godinu nominalno za 8,6 odsto, realno 6,2 odsto, što čini povećanje od oko 100 eura.

Tako je u drugom tromjesječju dostigla 1.250 eura bruto, saopštio je češki Zavod za statistiku.

Prosječna neto plata za samca bez djece iznosi tako sada u Češkoj 941 euro, dok bi zahvaljujući manjem porezu, na primjer samohrani roditelj s jednim djetetom dobio od te bruto plate 1.000 eura neto.

Najviša prosječna plata je u glavnom gradu Češke Pragu, gdje su, međutim, i najviši troškovi, i u drugom tromjesječju dostigli je 1.556 eura.

Na račun oko dvije trećine Čeha, prema procjenama ekonomista, stiže ipak plata manja od prosječne a prosječna plata je u drugom kvartalu ove godine porasla zahvaljujući rastu zarada gore plaćenih profesija za 9,4 odsto na sadašnjih 1.068 eura.

Prosječna plata u Češkoj raste neprestano od 2014. zahvaljujući solidnom privrednom rastu a pritisak na porast zarada vrši i veliki manjak na tržištu rada, zbog čega je Češka bila prinuđena i da otvori specijalne programe za olakšano zapošljavanje stranih radnika.

Uz Ukrajinu, Filipine i Mongoliju, češka preduzeća po olakšanim propisima od 1. septembra izdaju radne dozvole i za radnike iz Srbije po kvoti od 2.000 radnika godišnje.

Minimalna zarada u Češkoj ove godine iznosi 478 eura bruto, ali Ministarstvo rada i socijalnih pitanja uz podršku sindikata sprema mehanizam valorizacije da minimalna zarada bude uvijek 50 odsto prosječne zarade iz pretprošle godine.

“Dosadašnja ideja da minimalna zarada bude 40 odsto prosječne nije dovoljna. Postepeno treba da dođemo na cilj 50 odsto proječne plate. Treba da smjeramo ka sumi 627 eura u preračunu, a vidjećemo kako će se razvijati prosječna plata”, kazala je nedavno češka ministarka rada i socijalnih pitanja Jana Malačova.

U Češkoj minimalna zarada od 478 eura važi, međutim, samo za najjednostavnije, nekvalifikovane poslove, dok za sve druge poslove u privatnom sektoru, u preduzećima gdje nema kolektivnog ugovora, važi tzv. garantovana minimalna zarada razvrstana u osam grupa prema složenosti posla i odgovornosti i najviši takav garantovani minimalac koji preduzeće pod prijetnjom sankcija Inspekcije rada mora da isplati zaposlenom iz 8. grupe poslova iznosi ove godine 956 eura.

9 Komentara na "Najbolja vijest za građane: Plata veća za 100 eura"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend