Evropa

Najmasovniji protest u Češkoj, traži se smjena ministarke i suđenje premijeru

Desetine hiljada Čeha ponovo, već četvrtu nedjelju za redom, na protestu u Pragu zahtijevaju ostavku ministarke pravde Marije Benešove koju vide kao prijetnju za nezavisnost sudova.

Demonstranti vjeruju da je imenovana da spriječi suđenje premijeru Andreju Babišu za mahinacije oko dva miliona eura evropskih dotacija za njegovu porodičnu farmu.

Za razliku od ranija tri protesta na Staromnjestskom trgu, organizatori iz “Milion trenutaka za demokratiju” su za sinošnji, do sada najmasovniji protest, odabrali veći Vaclavski trg kao simbolično mjesto spontanog okupljanja Čeha u trenucima nacionalnih tragedija i radosti, pred konjičkim kipom svetog Vaclava, sveca zaštitnika češkog naroda.

“Babiš u koš”, “Lopov”, “Ostavka” skandirali su na trgu demonstranti koji su ovog puta došli iz raznih krajeva Češke, a uz nacionalne zastave i zastave Evropske unije i transparente sa porukama poput “Benešova Marije moje zločine da sakrije”, “Nismo slijepi” ili “Babiš je zlo”, mnogi su došli sa bijelim kartama sa kratkom porukom Ostavka.

Oko 50.000 Čeha, prema procjenama organizatora, na Vaclavskom trgu zahtijeva da ministarka podnese ostavku kako ne bi mogla da interveniše i natjera tužilaštvo da odbije prijedlog policije da se premijer optuži i izvede pred sud zato što je prije 12 godina izdvojio farmu Rodino gnijezdo iz svog koncerna Agrofert, samo zato da dobije evropske dotacije iz programa za mala preduzeća, a, čim su kontrole nakon pet godina prošle, vratio je ponovo u Agrofert.

Prethodni ministar pravde Jan Knježinek ostavku bez objašnjenja najavio je sredinom aprila, samo dan nakon što je policija predala tužilaštvu prijedlog da se premijer Babiš optuži i izvede pred sud.

Udruženje “Milion trenutaka za demokratiju” osnovano je nakon parlamentarnih izbora 2017. godine da prati kako premijer Babiš ispunjava predizborna obećanja da će razvijati demokratiju u Češkoj.

Zbog uvjerenja da premijer to ne čini “Milion trenutaka za demokratiju” krenulo je u prikupljanje potpisa i do sada je prikupilo 300.000 potpisa od Čeha koji smatraju da Babiš, pošto je krivično gonjen, a policija je zatražila da se i optuži, treba da podnese ostavku.

Protesti će se naredne sedmice održati u drugim češkim gradovima u unutrašnjosti na koje bi masovno trebalo da dođu Pražani.

2

avatar
1000
2
0
0
 
2
rokenrolaDražo
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
rokenrola
Gost
rokenrola

CDM prenosi protest iz Ceske, a ne prenosi iz Podgorice, kakva sprdnja od medija

Dražo
Gost
Dražo

A što ovoga nema i kod nas, evropske svijesti i demokratije… 😐

Send this to a friend