Evropa

Nakon dvije godine: Turska danas ukida vanredno stanje

Vanredno stanje koje je u Turskoj uvedeno prije dvije godine danas će biti zvanično ukinuto.

Portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin najavio je da će uprkos ukidanju vanrednog stanja, “borba protiv terorizma biti nastavljena u okviru postojećih uredbi i zakona”.

“Ukoliko se suočimo sa nekom prijetnjom, mehanizam vanrednog stanja bi ponovo mogao biti upotrijebljen”, kazao je Kalin.

Vanredno stanje u Turskoj uvedeno je 20. jula 2016. godine nakon pokušaja državnog udara.

Za taj pokušaj turske vlasti optužuju imama Fetulaha Gulena tvrdeći da je “vodio dugogodišnju kampanju rušenja države infiltracijom u turske institucije, posebno vojsku, policiju i pravosuđe”, prenosi Anadolija.

Gulen, koji živi u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, odbacuje optužbe Ankare, koja od Vašingtona traži njegovo izručenje.

U pokušaju državnog udara, koji se dogodio 15. jula 2016. godine, život je izgubila 251 osoba, a njih gotovo 2 200 je ranjeno.

Nakon toga, veliki broj državnih službenika otpušten je sa svojih radnih mjesta, mnogi su policajci dobili otkaze, baš kao što su i vojnici i oficiri otpušteni iz službe.

Dijelu njih prijete i dugogodišnje zatvorske, pa i doživotne kazne.

Otpuštene su i sudije i pravosudni radnici, zatvorene su nevladina udruženja i mediji.

U skladu sa zakonskim dekretom, uskraćeno je i djelovanje nastavnom osoblju i akademicima.

Predsjednik Redžep Tajip Erdogan i njegovi saradnici odbacili su sve kritike, pogotovo iz Evropske unije, da su, zbog vanrednog stanja, narušili osnovna ljudska prava.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend