Evropa

Nakon dvije godine: Turska danas ukida vanredno stanje

Vanredno stanje koje je u Turskoj uvedeno prije dvije godine danas će biti zvanično ukinuto.

Portparol turskog predsjednika Ibrahim Kalin najavio je da će uprkos ukidanju vanrednog stanja, “borba protiv terorizma biti nastavljena u okviru postojećih uredbi i zakona”.

“Ukoliko se suočimo sa nekom prijetnjom, mehanizam vanrednog stanja bi ponovo mogao biti upotrijebljen”, kazao je Kalin.

Vanredno stanje u Turskoj uvedeno je 20. jula 2016. godine nakon pokušaja državnog udara.

Za taj pokušaj turske vlasti optužuju imama Fetulaha Gulena tvrdeći da je “vodio dugogodišnju kampanju rušenja države infiltracijom u turske institucije, posebno vojsku, policiju i pravosuđe”, prenosi Anadolija.

Gulen, koji živi u egzilu u Sjedinjenim Američkim Državama, odbacuje optužbe Ankare, koja od Vašingtona traži njegovo izručenje.

U pokušaju državnog udara, koji se dogodio 15. jula 2016. godine, život je izgubila 251 osoba, a njih gotovo 2 200 je ranjeno.

Nakon toga, veliki broj državnih službenika otpušten je sa svojih radnih mjesta, mnogi su policajci dobili otkaze, baš kao što su i vojnici i oficiri otpušteni iz službe.

Dijelu njih prijete i dugogodišnje zatvorske, pa i doživotne kazne.

Otpuštene su i sudije i pravosudni radnici, zatvorene su nevladina udruženja i mediji.

U skladu sa zakonskim dekretom, uskraćeno je i djelovanje nastavnom osoblju i akademicima.

Predsjednik Redžep Tajip Erdogan i njegovi saradnici odbacili su sve kritike, pogotovo iz Evropske unije, da su, zbog vanrednog stanja, narušili osnovna ljudska prava.

2 Komentara na "Nakon dvije godine: Turska danas ukida vanredno stanje"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend