Evropa

Nakon toplotnog talasa u Evropu stižu opasne oluje

ilustracija

Toplotni talas zahvatio je Evropu, a širom Starog kontinenta izmjerene u temperature na granici rekorda. Visoke temperature biće izmjerene širom Evrope i tokom sedmice koja je pred nama.

Francuski i britanski mediji ističu da stiže rashlađenje,  pa će od srijede temperature biti mnogo niže.

Severe Weather Europe takođe javlja o rashlađenju i ističe kako će zbog prodora hladnog vazduha sa istočnog Atlantika u predjelima Francuske, Beneluksa, ali i u srednjoj Evropi mogu očekivati ekstremni vremenski uslovi poput oluja i grmljavina. Dodaju da se ti vremenski uslovi mogu očekivati kasno u utorak u Francuskoj i Beneluksu,  te od srijede do petka u srednjoj Evropi.

Osim toga, javljaju i da će toplotni talas u istočnoj Evropi donijeti još više temperature. Prognoziraju da se u srijedu mogu očekivati ekstremne temperature u sjevernoj Njemačkoj, Danskoj i na jugu Švedske.

Očekuju se i jaki vjetrovi.

U Njemačkoj su tokom vikenda temperature bile i do 40 stepeni, suša je pogodila zelene površine, a značajno je opao i nivo vode rijeka i jezera. Padom nivoa rijeke Rajne, uvedena su ograničenja za brodski saobraćaj, a pad nivoa vazduha u rijeci uzrokovao je pomor ribe.

Portugal je u subotu izdao crveno upozorenje zbog ekstremne vrućine u više od polovine zemlje, jer temperature dostižu 46 stepeni. Najviša zabilježena temperatura otkad se vrše mjerenja u Portugalu bila je 47,4 stepeni, 2003. godine.

U Holandiji su dijelovi autoputa zatvoreni zbog asfalta koji topi.

U Francuskoj su zatvorena četiri nuklearna reaktora da bi se spriječilo zagrijavanje obližnjih rijeka odakle crpe vodu.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend