Evropa

Nakon toplotnog talasa u Evropu stižu opasne oluje

ilustracija

Toplotni talas zahvatio je Evropu, a širom Starog kontinenta izmjerene u temperature na granici rekorda. Visoke temperature biće izmjerene širom Evrope i tokom sedmice koja je pred nama.

Francuski i britanski mediji ističu da stiže rashlađenje,  pa će od srijede temperature biti mnogo niže.

Severe Weather Europe takođe javlja o rashlađenju i ističe kako će zbog prodora hladnog vazduha sa istočnog Atlantika u predjelima Francuske, Beneluksa, ali i u srednjoj Evropi mogu očekivati ekstremni vremenski uslovi poput oluja i grmljavina. Dodaju da se ti vremenski uslovi mogu očekivati kasno u utorak u Francuskoj i Beneluksu,  te od srijede do petka u srednjoj Evropi.

Osim toga, javljaju i da će toplotni talas u istočnoj Evropi donijeti još više temperature. Prognoziraju da se u srijedu mogu očekivati ekstremne temperature u sjevernoj Njemačkoj, Danskoj i na jugu Švedske.

Očekuju se i jaki vjetrovi.

U Njemačkoj su tokom vikenda temperature bile i do 40 stepeni, suša je pogodila zelene površine, a značajno je opao i nivo vode rijeka i jezera. Padom nivoa rijeke Rajne, uvedena su ograničenja za brodski saobraćaj, a pad nivoa vazduha u rijeci uzrokovao je pomor ribe.

Portugal je u subotu izdao crveno upozorenje zbog ekstremne vrućine u više od polovine zemlje, jer temperature dostižu 46 stepeni. Najviša zabilježena temperatura otkad se vrše mjerenja u Portugalu bila je 47,4 stepeni, 2003. godine.

U Holandiji su dijelovi autoputa zatvoreni zbog asfalta koji topi.

U Francuskoj su zatvorena četiri nuklearna reaktora da bi se spriječilo zagrijavanje obližnjih rijeka odakle crpe vodu.

Ostavite komentar prvi!

avatar
1000

Send this to a friend