Evropa

Napad na pravoslavnu crkvu – ćirilicom “Alahu akbar”

FOTO: Informer

Nepoznata osoba je ispisala grafite na pravoslavnoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Pragu, rekao je protojerej Srđan Jablanović.

On je istakao da je crkva u kojoj se nalazi kripta sa posmrtnim ostacima srpskih vojnika iz Prvog svjetskog rata vandalizovana.

Na crkvi su ćirilicom ispisani “Alahu akbar”, “Smrt vam je blizu”, “Satanisti” “Vaš bog Alah” i to je prvi incident te vrste u, kako je rekao Jablanović, toj relativno mirnoj zemlji.

“Ovo sad što se dešava, nama nije jasno, da li je to pojedinačan slučaj. Za Prag je to nevjerovatno, to je relativno miran grad”, rekao je Jablanović, nakon što je državna delegacija Srbije odala poštu i položila vijenac u toj crkvi, u čijoj kripti leži 131 srpski vojnik iz Prvog svjetskog rata, kao i spomen ploča kralja Aleksandra Karađorđevića.

Otac Jablanović kaže da je prvo u četvrtak, kada je on bio u Terezinu, “došao neki čovjek u crkvu, nešto se kao klanjao, zaprijetio našoj ženi koja prodaje svijeće, rekao ”Svi ćete vi gorjeti u paklu””, a da je onda došla policija i odvela ga.

Međutim, prema saznanjima protojereja Jablanovića, ubrzo su ga pustili, a crkva je jutros osvanula vandalizovana.

Jablanović kaže da je taj čovjek bio mlađi, visok, imao je kapuljaču i da je govorio odlično češki i ruski jezik, te da je moguće da je muslimanske vjeroispovjesti.

“Ovo je prvi incident te vrste u ovoj relativno mirnoj zemlji. Ali ovakvim natpisom… Nisam siguran da je taj solista, ali vidjećemo. U Češkoj je zanemarljiv broj muslimana, rekoše da može biti jedan od njih, ali nemam tačno informaciju. U svakom slučaju, mi i dalje služimo svaki dan, crkva je otvorena”, rekao je otac Jablanović.

Inače, crkva Uspenja presvete bogorodice u Pragu napravljena je 1925, godine, podigli su je ruski emigranti koji su izbjegli od Oktobarske revolucije i došli u Prag.

 

Send this to a friend