Evropa

Nasljednica Merkel o migrantima: Možda zatvorimo granice

epa07148018 Christian Democratic Union (CDU) Secretary General Annegret Kramp-Karrenbauer speaks during a press conference on her candidacy for leader of the CDU at the state embassy of Saarland in Berlin, Germany, 07 November 2018. Kramp-Karrenbauer is one of the candidates running for the office of the party chair in December. EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nova predsjednica Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Anegret Kramp Karenbauer rekla je da u slučaju novog talasa izbjeglica ne bi postupila kao njena prethodnica Angela Merkel nego bi kao posljednju mogućnost zatvorila granice, objavio je njemački javni servis ARD, prenosi Aldžazira.

“Kao posljednja mogućnost je, u slučaju da ostali mehanizmi zakažu, zatvaranje granice. Mi ionako od posljednjeg ljeta, otkako je kancelarka s partnerima u Evropi o tome postigla sporazum, imamo drugačiju situaciju”, rekla je Kramp-Karenbauer opisujući dogovor Angele Merkel s partnerima iz EU o mogućnosti vraćanja izbjeglica s njemačke granice na osnovu Dablinskog sporazuma po kojem je za izbjeglice odgovorna ona članica EU u koju je migrant prvi put kročio u Uniju.”

Rukovodstvo CDU raspravljalo je u nedjelju uveče o spornoj izbjegličkoj politici Angele Merkel koja je krajem ljeta 2015. otvorila granice i u zemlju pustila preko milion izbjeglica, uglavnom iz Sirije, prenosi Hina.

Iako je izostala otvorena osuda izbjegličke politike Merkel, predsjedništvo CDU donijelo je niz prijedloga koji idu u smjeru pooštrenja izbjegličke i azilantske politike kao i izbjegavanje situacije iz 2015.

Trauma o kojoj se mora razgovarati

Kramp-Karenbauer je rekla da je tema izbjegličke politike za CDU “trauma o kojoj se mora razgovarati”.

“Moramo svima jasno staviti do znanja da smo naučili lekciju iz 2015.”, rekla je ona.

Kramp-Karenbauer, koja je u decembru prošle godine preuzela liderstvo CDU od Merkel, koja ostaje na mjestu kancelarke do kraja mandata 2022. godine, istakla je da CDU da “zaštitu granica koordiniše s evropskim partnerima”.

Kramp-Karenbauer, koja slovi kao štićenica Angele Merkel, najizglednija je kancelarska kandidatkinja CDU/CSU na sljedećim izborima i u mnogim političkim segmentima znatno je konzervativnija od prethodnice.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Gligor73
Gost
Gligor73

Ne brini , Vucic i srbija pod njegovom okupacijom ce ih primiti……

Send this to a friend