Evropa

NATO pozvao Rusiju da uništi novi raketni sistem

Sjevernoatlantska alijansa pozvala je danas Rusiju da uništi novi raketni sistem prije krajnjeg roka koji ističe u avgustu i sačuva sporazum po kom su nuklearne bojeve glave smještene na kopnu van Evrope ili će se suočiti s odlučnijim odgovorom NATO-a u regionu.

Ministri odbrane NATO-a razgovaraće o svojim novim koracima ako Moskva zadrži raketni sistem koji bi, kako tvrde SAD, omogućavao kratkoročne nuklearne napade na Evropu i prekršio Sporazum o nuklearnom oružju srednjeg dometa – INF iz 1987. godine.

“Pozivamo Rusiju da postupa odgovorno, ali ne vidimo znakove da to Rusija namjerava”, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare.

“Moraćemo da odgovorimo”, dodao je on.

Nije ulazio u detalje, ali diplomate kažu da će ministri odbrane razmotriti da nad Evropom leti više američkih borbenih aviona sposobnih za nošenje nuklearnih bojevih glava, da bude više vojnih obuka i da se premjeste američke pomorske rakete, prenosi Al Jazeera Balkans.

Amerika i NATO žele da Rusija uništi sistem krstarećih raketa 9M729/29/SSC-8 sposobnih za nošenje nuklearnog oružja, što je Moskva do sada odbijala.

Rusija opovrgava da krši sporazum INF, optužujući Vašington da traži trku u naoružanju.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
MickoNa minimalcu222OklalaPele
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Micko
Gost
Micko

Amerika sa druge strane planete brani sebe preko nasih glava-kakvi smo tacno treba da se neka otkaci iznad CG.

Na minimalcu222
Gost
Na minimalcu222

Nema zime za nas,mi imamo radar !

Oklala
Gost
Oklala

Hahahahah a vi kako te hahaha zabolje putina za vas

Pele
Gost
Pele

Haha, odavno nešto smješnije ne čuh. Čuš, Nata traži da Rusi unište raketni sistem kojim mogu da sravne cijelu Natu sa zemljom, pa da onda napada Rusiju. Haha.

Send this to a friend