Evropa

NATO: Rusija u svojim rukama ima okončanje rata u Ukrajini

Foto: NATO
Foto: NATO

Članice NATO-a snažno su osudile namjeru održavanja tzv. referenduma na teritorijama Ukrajine pod ruskom okupacijom te su odbacile rusku “neodgovornu nuklearnu retoriku”.

“Najoštrije osuđujemo plan za održavanje tzv. referenduma o pridruživanju Ruskoj Federaciji ukrajinskih područja koje djelimično kontroliše Rusija”, kaže se u saopštenju Sjevernoatlantskog savjeta, tijela koje čine ambasadori država članica NATO-a.

Rusija je najavila održavanje referenduma u područjima Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona. Članice NATO-a ističu da nikada neće priznati nelegalnu i nelegitimnu aneksiju ukrajinske teritorije.

“To je ukrajinska teritorija. Pozivamo sve države da odbace očite ruske pokušaje osvajanja teritorija”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se takođe odbacuje “neodgovorna nuklearna retorika”.

“Rusija snosi punu odgovornost za rat, ogromnu patnju koju njena agresija donosi ukrajinskom narodu, kao i za cijenu svog rata, uključujući i za ruski narod koji se sada mobiliše. Rusija ima u svojim rukama okončanje sukoba i mora odmah zaustaviti ovaj rat i povući se iz Ukrajine”, stoji u saopštenju Sjevernoatlantskog savjeta.

Send this to a friend