Evropa

 Neće biti glasanja o planu za Bregzit ove sedmice

Tereza Mej

Britanska premijerka Tereza Mej, saopštila je danas svom kabinetu ministara, da neće tražiti od parlamenta da glasaju o revidiranom planu za Bregzit ove sedmice, jer joj treba još vremena za pregovore sa Evropskom unijom, saopštila je njena kancelarija, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Mej traži promjenu sporazuma koji je u novembru postigla sa Briselom, nakon što su poslanici velikom većinom odbili taj sporazum u januaru, zbog straha od povratka graničnim kontrolama na irskom ostrvu ili ostanka u carinskoj uniji sa EU.

“Jasno je da će za te pregovore sa Evropskom unijom biti potrebno još malo vremena da bi se zaključili  te tako da ne bismo uspjeli da poguramo smisleno glasanje ove sedmice” rekla je portparolka Mej, koja nije imenovana, nakon sastanka kabineta, prenosi Rojters.

Premijerka se muči u nastojanju da privoli Brisel na ponovno otvaranje već utvrđenog sporazuma i izmjene odredbe o “backstopu” na granici između Republike Irske i Sjeverne Irske, dok Brisel ponavlja da nema promjene te zaštitne mjere ali da su spremni da pregovaraju kako  bi Mej osigurala podršku britanskog paralmenta

Send this to a friend