Evropa

Nezapamćeni neredi: Huligani tukli sve koji im nijesu izgledali kao Njemci

Ubistvo 35-godišnjeg muškarca u njemačkom gradu Kemnicu bio je okidač za nezapamćene nerede i krvoproliće u režiji ultradesničarskih organizacija i njemačkih huligana.

Cijeli haos je započeo zbog smrti njemačkog državljanina, koji je stradao u masovnom obračunu nakon festivala u čast dana toga grada na istoku Njemačke. Policija je objavila da je u tuči učestvovalo desetak osoba različitih nacionalnosti, ali i ta kratka i nedorečena informacija bila je dovoljna ultradesničarskim grupama da zaključe da je riječ o migrantima i da se krene s ‘uvođenjem reda i mira’.

Društvenim mrežama proširila se informacija da je ubistvo Njemca bilo povezano sa seksualnim uznemiravanjem žena i to je bio okidač za početak haosa.

Prva se organizovala navijačka grupa “Kaotic Chemnitz”, koja je preko društvenih mreža pozvala svoje članove da izađu na ulice. O kakvoj se grupi radi, dovoljno govori podatak da im je čak i njihov fudbalski klub zabranio ulaz na stadion.

Huligani su prvi izašli na ulice, a za njima su krenule i druge radikalne grupe. U jednom trenutku, procjenjuje se, broj ljudi na protestu popeo se na 800.

“Pokažimo svima ko je glavni u ovom gradu”, – bio je slogan “Kaotic Chemnitz” uoči izlaska na ulice, prenosi BBC.

Na kraju se čak može zaključiti da su bili u pravu, jer grad je u jednom trenutku zaista bio njihov. Policija je bila apsolutno nemoćna pred razuzdanom hordom huligana, tako da su morali da zovu pojačanje kako bi osigurali mir u Kemnicu.

U glavnom gradskom parku demonstranti su gađali policajce bocama i kamenjima, uzvikivali su rasističke slogane, a po nekim informacijama masovno su tukli ljude koji ‘ne izgledaju kao Njemci’. Tako je procurio jedan snimak na kom masa bez milosti tuče jednog čovjeka, ali još nije stigla potvrda policije o čemu se tačno radi i je li se to dogodilo u nedjelju u Kemnicu.

“Bande koje ganjaju i tuku ljude samo zato što izgledaju drugačije… Ne, to nećemo prihvatiti “, rekao je portparol kancelarke Angele Merkel.

Čemnic je treći najveći grad u Saksoniji i jedna od jačih tvrđava desničarskih stranaka koje se žestoko protive migracijama.

9 Komentara na "Nezapamćeni neredi: Huligani tukli sve koji im nijesu izgledali kao Njemci"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend