Evropa

Njemačka ekonomija ulazi u recesiju

Ilustracija
Ilustracija

Njemačka ekonomija je u prvom kvartalu pala 0,3 odsto u odnosu na prethodno tromjesečje, saopštio je njemački Savezni zavod za statistiku Destatis.

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) je u posljednjem kvartalu prošle godine pao 0,5 odsto u odnosu na treći kvartal te godine, a negativan privredni rast u dva uzastopna kvartala je za mnoge ekonomiste znak recesije, prenose Nezavisne novine.

Ekonomski razvoj koči pad privatne potrošnje, pošto su njemačka domaćinstva izdvajala manje za hranu, piće, odjeću i obuću, kao i namještaj, a u ovom segmentu je zabilježen pad od 1,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

Njemci su se u ovom kvartalu u manjem broju odlučivali i za kupovinu novih automobila.

Na kvartalnom nivou su porasla ulaganja u građevinski sektor, 3,9 odsto, kao i ulaganja u opremu, prije svega u mašine, opremu i vozila, 3,2 odsto, navodi se na sajtu Destatisa.

Njemačka ekonomija je u poređenju sa prvim kvartalom prošle godine pala 0,5 odsto, što je značajno više u odnosu na tržišna očekivanja godišnjeg pada od 0,1 odsto.

Tags

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Visoko oko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Visoko oko
Gost
Visoko oko

Imam clana familije u Njemackoj ..I da vam objasnim.Plate su im u odnosu na nase 40 posto vece a u prodavnicu im je jeftinije nego kod nas za 30.do 40 posto

Bolje da mladim ljudima date plate makar kao u Njemackoj da nam NE BJEZE

ZAUSTAVI MLADOST OVE DRZAVE I DAJ IM PLATU DA OSTANU
Pozdrav do sledeceg demantija

Send this to a friend