Evropa

Njemačka: Homoseksualci davaoci krvi ako godinu dana nemaju seksualne odnose

Njemačka ljekarska komora promijenila je propise koji se odnose na donaciju krvi i njeno korišćenje. Prema novim odredbama, homosekualci će moći da daju krv 12 mjeseci nakon prekida “rizičnog seksualnog ponašanja”, zato što to “ne dovodi do povećanog rizika kod primalaca krvi i krvnih komponenata”.

Sve do sada, za muškarce koji imaju seksualne odnose sa muškarcima važila je doživotna zabrana davanja krvi. Zabrana se odnosila i na muškarce i žene koji se bave prostitucijom, kao i na heteroseksualce sa rizičnim seksualnim ponašanjem kao što je često mjenjanje partnera, a sve zbog povećanog rizika od infektivnih bolesti poput side i hepatitisa C.

 Njemačka organizacija za pomoć oboljelima od side smatra da nije dovoljno učinjeno.

“Mogućnost infekcije HIV-om danas može da se isključi već šest nedjelja posle posljednjeg rizičnog ponašanja”, kaže predsjednik upravnog odbora organizacije Bjern Bek i dodaje da rok od godinu dana nepotrebno sprečava većinu homoseksualaca i biseksualaca da daju krv.

Njemačko udruženje lezbijski i homoseksualaca takođe je kritikovalo smjernicu kao “naučno neodrživu”, jer ne uzima u obzir da seksualna zaštita znatno smanjuje rizik od prenošenja bolesti. Najzad, teško da će “zdrav homoseksualac moći da živi, tj. živjeti godinu dana u celibatu da bi najzad mogao da donira krv”, kaže Aksel Hohrajn, portparol udruženja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
neobrazovan
Gost
neobrazovan

Konacno jedna neshvatljiva i nerazumna odluka i u Njemackoj. Nije mi jasno zasto homoseksualac ne moze da donira krv godinu dana, a hetero, moze. Zar hetero ne moze da ima rizican sex? Ne znam sta je posrijedi ove odluke.

Send this to a friend