Evropa

Njemačka izdvaja više od 500 miliona eura za preživjele u Holokaustu

Ilustracija

Njemačke vlasti će izdvojiti više od pola milijarde eura za pomoć onima koji su preživjeli Holokaust, a koji su posebno u opasnosti da budu zaraženi koronavirusom u svijetu.

Njemačko Ministarstvo finansija postiglo je dogovor o tome sa udruženjem jevrejskih organizacija Klejms konferens (Claims Conference), naveli su Frans presu izvori bliski ministarstvu.

“Njemačka treba u vrijeme pandemije koronavirusa da posebno snosi svoju istorijsku odgovornost prema žrtvama progona nacističkog režima”, izjavio je neimenovani portparol njemačkog ministarstva.

Oko 240.000 žrtava nacističkog progona danas živi širom svijeta i oni bi trebalo za period od dvije godine da dobiju do 2.400 eura pomoći.

“Njemačka savezna vlada je svjesna ogromne patnje koju su pretrpjele žrtve nacističke nepravde i da to ne može da bude nadoknađeno novcem ili drugom vrstom pomoći”, navelo je ministarstvo.

Tu inicijativu treba još da potvrdi donji dom njemačkog parlamenta Bundestag.

Mnogi od onih koji su preživjeli patnje u nacističkim koncentracionim logorima imaju više od 80 godina i oni su zbog korona virusaviše ugroženi, ne samo zbog godina, već od posljedica boravka u tim logorima gdje je nekima hronično ugroženo zdravlje.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Narcis Zgubidan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Srbija se mora hrabro isto ovako suočit sa prošlošću,mnogo bi porasla u očima komšija a i svijeta,balkan bi se preporodio,a srbija postala vodeća ekonomija u regiji.Tada bi se svi rado”družili”sa njom,a ne ko sad bježali ko đavo od krsta?!

Send this to a friend