Evropa

Njemačka legalizuje eutanaziju?

Ilustracija

Više od jedne decenije 74-godišnji muškarac borio se za legalan pristup “smrtonosnoj drogi” za njegovu paralizovanu, sada pokojnu, suprugu. Njemački sud je na kraju presudio da je trebalo uzeti u obzir njenu ekstremnu patnju.

Njemački Savezni sud presudio je u četvrtak da ljudi “u izuzetnim okolnostima” treba da imaju zakonski pristup ljekovima za okončanje svojih života.

Sud u Lajpcigu presudio u korist “prava pacijenta koji pati i neizlečivo je bolestan da odluči kako i kada njegov život treba da se završi” pod uslovom da pacijent “može slobodno da izrazi svoju volju i djeluje u skladu sa tim.”

Kupovina smrtonosnih ljekova u Njemačkoj je zabranjena, ali je sud ustanovio da pravo na samoopredjeljenje znači da ima izuzetaka za ekstremne slučajeve “ako su bolesnici, zbog nepodnošljive životne situacije, slobodno i ozbiljno odlučili da okončaju svoje živote” i ako nije bilo palijativno-medicinske alternative.

Poslije godina pravnih bitaka od strane udovca žene koja je sebi oduzela život 2005. godine, ovaj slučaj je dospio pred Savezni sud. On je 2004. godine podnio zahtjev Saveznom zavodu za ljekove i medicinska sredstva da dozvole njegovoj paralizovanoj supruzi sa teškim invaliditetom, da kupi natrijum Fenobarbital kako bi mogla da izvrši samoubistvo. Zahtjev je odbijen tako da je ona otputovala u Švajcarsku gdje je oduzela sebi život uz pomoć Udruženja za eutanaziju “Dignitas”.

Suprug preminule žene je slučaj ranije predao Saveznom ustavnom sudu, ali su njemački sudovi presudili da on nije mogao da podigne tužbu zato što nije sam pogođen problemom.

On je zatim predmet predao Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu koji je donio odluku 2012. godine da čovjek ima pravo na odluku u Njemačkoj. Tako je slučaj nastavljen i na kraju se završio u četvrtak, kada je Savezni sud donio odluku da je odbijanje samoubilačkg lijeka bilo nezakonito.

Advokat 74-godišnjeg podnosioca tužbe je rekao da je presuda veliko olakšanje za njegovog klijenta.

Njemačka Fondacija za zaštitu pacijenata izdala je saopštenje u kome kaže da presuda predstavlja “udar na prevenciju samoubistva u Njemačkoj”.

“Pitanje šta je nepodnošljivo stanje patnje je i dalje otvoreno. Patnja nije ni objektivno merljiva ni zakonski univerzalno definisana”, rekao je Eugen Briš, član upravnog odbora ove organizacije u svojoj izjavi za Dojče vele.

Njemački parlament je 2015. godine glasao za zabranu asistencije pri samoubistvu koje vrše komercijalne grupe. Članovi porodice ili bliski srodnici su, s druge strane, bili izuzeti od kazne u slučajevima pomoći pri samoubistvu.

Send this to a friend