Evropa

Njemačka odbila molbu Amerike

Njemačka je odbila molbu SAD da učestvuje u obezbjeđivanju brodova u Persijskom zalivu, izjavio je vicekancelar Olaf Šolc. On je istakavo da je vlada jedinstvena oko odbijanja učešsća u toj misiji pod komandom SAD-a.

U jutarnjem programu njemačke televizije ZDF, Šolc je naglasio da je utisak da svi članovi vladajuće “velike koalicije“ po tom pitanju imaju isti stav.

“Naš stav je poznat. Želimo s našim francuskim i britanskim partnerima u Evropi da razgovaramo kako možemo kontrolisati situaciju, ali nije bilo riječi o misiji, kao što je sada traženo“, objasnio je Šolc.

SAD su u utorak zvanično zatražile od Njemačke podršku u vojnoj koaliciji u cilju zaštite brodova na morskom putu kroz Persijski zaliv.

Velika Britanija je prethodno predložila evropsku misiju.

Dnevnik “Ziddojče cajtung” prenio je da je ministar inostranih poslova Hajko Mas već prošle srijede, na vanrednoj sjednici Odbora za spoljna pitanja Bundestaga, jasno stavio do znanja da vlada namjerava da odbije plan SAD.

Trenutno Amerikanci i Britanci pripremaju uspostavljanje planirane misije.

“Najgore bi bilo da izbije pravi vojni konflikt, jer bi tada stvarno bili ugroženi brodovi”, dodao je Šolc.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Prč
Gost
Prč

Evropa treba konacno da shvati da su britanci samo teritorialno u evropu.u potpunosti su se vezali za SAD a od evrope gledaju samo ono sto mogu da ocople.jednostavno treba praviti spoljnu politiku evrope a i svaku drugu bez britanaca

(18)➕
Gost
(18)➕

Oće da naduvaju cijene barela na berzama. Naći će oni način. Za početak su kaparisali Bijelu Kuću, samo još jednog igrača da nađu i kreće mešetarenje.

Alan
Gost
Alan

Pametna odluka.

REPUBLIKASRBSKA
Gost
REPUBLIKASRBSKA

Dace bog da se raspadnete

Send this to a friend