Evropa

Njemačka paralisana zbog štrajka radnika javnog prevoza

Štrajk radnika javnog prevoza paralisao je danas javni život u mnogim njemačkim gradovima.

Najviše su pogođeni veći gradovi kao što su Berlin, Hamburg, Minhen i Hanover, gdje su se zaposleni u javnim preduzećima gradskog prevoza odazvali pozivu sindikata radnika u javnim službama Verdi i na 24 sata obustavili rad.

Prevoz je delimično funkcionisao samo tamo gdje postoji mreža gradskih i prigradskih željeznica koje ne saobraćaju u okviru javnih gradskih poduzeća nego Njemačkih željeznica.

U saveznoj pokrajini Meklenburg-Prednja Pomeranija danas nije bilo nastave jer u toj retko naseljenoj saveznoj pokrajini učenici uglavnom koriste javni prevoz za odlazak u često vrlo udaljene škole, prenosi Hina.

Sindikat radnika u javnim službama je prošle nedjelje pokrenuo seriju štrajkova upozorenja kako bi izvršio pritisak na poslodavce, u ovom slučaju gradove i opštine, da pristanu na zahtjeve za povećanje plata.

Prošle nedjelje su štrajkovali radnici u bolnicama i dječjim vrtićima.

Verdi za 2,3 miliona zaposlenih u javnim službama traži povećanje plata od 4,8 odsto ili najmanje 150 eura mesečno. Poslodavac je zahtjeve sindikata odbacio kao “neprimerene” zbog loše finansijske situacije zbog korona krize.

Krajem oktobra predstoji posljednji, treći, krug pregovora izmedju sindikata i poslodavaca u javnim službama.

Prošle nedjelje su štrajkovali radnici u bolnicama i dječjim vrtićima. Verdi za 2,3 miliona zaposlenih u javnim službama traži povećanje plata od 4,8 odsto ili najmanje 150 eura mjesečno.

Poslodavac je zahtjeve sindikata odbacio kao “neprimjerene” zbog loše finansijske situacije zbog korona krize. Krajem oktobra predstoji posljednji, treći, krug pregovora između sindikata i poslodavaca u javnim službama.

Send this to a friend