Evropa

Njemačka uvodi ministarstvo za usamljene

Njemačka razmišlja o uvođenju posebnog odsjeka unutar Ministarstva zdravlja, koji bi se brinuo o problemima usamljenih građana, prenosi Al Jazeera Balkans.

„Do sada se premalo pažnje posvećivalo bolestima koje uzrokuje usamljenost. Jedna nedavna studija pokazuje da usamljenost često uzrokuje psihičke bolesti poput depresije, anksioznosti, ali i bolesti krvotoka“, rekao je potparol socijalista Karl Lauterbah za dnevnik Welt am Sonntag.

On stoga traži da se, po uzoru na Veliku Britaniju, uvede posebna komisija pri Ministarstvu zdravlja koja bi se bavila usamljenošću i štetama koje ta pojava nanosi društvu.

Epidemija usamljenosti

Ideju o posebnoj komisiji za usamljene podržao je i potparol demohrišćanske Unije CDU/CSU Markus Vejnberg.

„Mora biti više mjesta i programa koji bi usamljenim ljudima omogućili ponovno uključivanje u društveni život“, rekao je Veinberg.

Političarka Zelenih Maria Klejn-Šmejnk traži da se izradi studija troškova uvođenja dodatnih mjera za borbu protiv šteta koje uzrokuje usamljenost.

„Polazim od toga da se svaka investicija u borbi protiv usamljenosti isplati“, kazala je ona.

Welt am Sonntag piše da se broj stanovnika industrijski razvijenih zemalja povećava u toj mjeri da stručnjaci govore o „epidemiji usamljenosti“.

Send this to a friend