Evropa

Njemačke partije priznale da su kupovale podatke o biračima

Dvije vodeće njemačke partije kupovale su podatke o biračima od kompanije Dojč Post, nekadašnjeg državnog poštanskog giganta, što im je moglo da političke reklamne poruke upute specifičnim dijelovima biračkog tijela, objavio je list Bild am Sontag.

Kako se navodi, demohrišćani (CDU) i slobodne demokrate (FDP) počeli su da prikupljaju informacije iz kćerke firme Dojč Posta 2005. godine i na nabavku tih podataka potrošile su više hiljada eura uoči prošlogodišnjih izbora.

Iako nisu dijeljeni podaci o konkretnim biračima, informacije koje je pružio Dojč Post sadržale su podatke o članovima domaćinstva, njihovom obrazovanju, navikama korisnika i druge socio-demografske informacije koje bi omogućile njemačkim političkim partijama da steknu uvid u potencijalne izborne navike građana, navodi njemački list.

Stranke CDU i FDP su priznale da su nabavile podatke o biračima, ali su navele da su se pridržavale strogih pravila o zaštiti podataka u Njemačkoj, prenosi Politiko.

Dojč Post je takođe saopštio da nije prekršio zakone o privatnosti i da ni sa jednom političkom partijom nije podijelio adrese birača.
 

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend