Evropa

Pistorijus: Kijev će dobiti 100 raketa za “patriot”; Njemački desničari odbili da aplaudiraju Zelenskom u Bundestagu

EPA-EFE/KATERYNA KLOCHKO

Rat u Ukrajini – 839. dan. Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će Kijev u julu dobiti 1,5 milijardi eura od zamrznute ruske imovine i 1,9 milijardi eura preko Ukrajinskog fonda EU već ovog mjeseca. Njemački kancelar Olaf Šolc najavljuje da će Ukrajini u narednim nedjeljama i mjesecima isporučiti treći sistem ‘patriot’, kao i sistem ‘iris-T’ SLM, ‘gepard’, projektile i artiljerijsku municiju. Sergej Lavrov poručuje da se Rusija protivi pokušajima zapadnih zemalja da “igraju na nuklearnu kartu”. Dešavanja pratite na CdM-u.

Pistorijus: Kijev će dobiti 100 raketa za “patriot”

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus najavio je novi paket vojne pomoći Ukrajini, koji uključuje rakete Patriot i drugo oružje.

Pistorijus je to najavio tokom posjete zajedno sa predsednikom Volodimirom Zelenskim vojnoj bazi u saveznoj državi Meklenburg-Zapadna Pomeranija, gdje se ukrajinsko vojno osoblje obučava na sistemima Patriot.

“Danas mogu da najavim dalji paket pomoći, ne tako veliki, ali ne manje važan“, naglasio je Pistorijus.

Pojasnio je da paket uključuje sto vođenih projektila za sisteme “patriot”.

Šef Ministarstva odbrane je dodao da se 32 rakete već nalaze u Ukrajini, a preostalih 68 će biti isporučeno u narednim nedjeljama.

Rakete su obezbijeđene zahvaljujući njemačko-dansko-holandsko-norveškoj saradnji u okviru njemačke inicijative za jačanje ukrajinske PVO.

Lavrov: Zapad pokušava da igra na nuklearnu kartu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da se Rusija protivi pokušajima zapadnih zemalja da “igraju na nuklearnu kartu”.

Na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica BRIKS-a u Nižnjem Novgorodu, Lavrov je takođe rekao da su posljednji događaji na globalnoj sceni otkrili „pravo lice Zapada koji teži da nametne svoj poredak u svijetu“, prenosi RIA novosti.

Danas se završava sastanak ministara spoljnih poslova zemalja BRIKS-a.

Lavrov se sastao i sa ministrom spoljnih poslova Turske Hakanom Fidanom, koji je početkom juna rekao da Turska želi da postane članica BRIKS-a.

Teme razgovora dvojice ministara bile su situacija u Ukrajini, na Bliskom istoku i južnom Kavkazu.

Njemački desničari odbili da aplaudiraju Zelenskom u Bundestagu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danas je u njemačkom parlamentu govorio o sukobu s Rusijom i potrebi za ujedinjenom Evropom, nakon čega je dobio gromoglasni aplauz od prisutnih, osim od članova desničarske stranke Alternativa za Njemačku (AfD).

Većina AfD poslanika nije prisustovala sjednici na kojoj je govorio Zelenski, dok su članovi koji su bili u Bundestagu imali skamenjeni izraz lica, prenosi Gardijan.

Stranka je jasno stavila do znanja svoje protivljenje Zelenskom i ostvarila uspjeh na evropskim i opštinskim izborima u nedjelju navodeći da želi da Njemačka obnovi svoje veze sa vladom u Moskvi i da prestane da snabdjeva Kijev oružjem.

“Podijeljena Evropa nikada nije bila srećna. Podijeljena Njemačka nikada nije bila srećna. Ne treba da vam to govorim, to znate iz sopstvenog iskustva. Zato možete razumjeti zašto se mi Ukrajinci borimo protiv pokušaja da nas podijele, zato radimo sve, apsolutno sve da ne dozvolimo da se napravi zid u našoj zemlji“, rekao je Zelenski.

On je istakao da “Rusija mora da plati“ za štetu nanijetu Ukrajini, kao i da je “u svačijem interesu“ da Moskva izgubi.

Stoltenberg: Unutar NATO-a postoje neslaganja u vezi sa Ukrajinom

Unutar NATO-a postoje neslaganja u vezi sa ulogom Alijanse u pomoći Ukrajini, a očekuje se da će zajedničko rješenje biti postignuto tokom predstojećeg samita u SAD, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

“Postoje različiti stavovi unutar Alijanse dok se pripremamo za nove važne odluke na samitu u Vašingtonu”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

On je izrazio uvjerenje da će članice Alijanse uspjeti da se dogovore o tačnom okviru podrške Ukrajini, prenosi Srna.

Samit NATO-a biće održan od 9. do 11. jula u Vašingtonu.

Italija najavila novih 140 miliona eura pomoći Kijevu

Ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani najavio je novi paket pomoći za Ukrajinu u iznosu od 140 miliona eura za infrastrukturu, zdravstvo i poljoprivredu.

“To je najnovija odluka Vlade, a tu je i 45 miliona za rekonstrukciju u Odesi. Danas ćemo potpisati memorandum za saradnju u toj oblasti. Za Italiju je važno da podrži rekonstrukciju katedrale (u Odesi)”, saopštio je Tajani na konferenciji za rekonstrukciju Ukrajine u Berlinu.

Istakao je da je Italija zemlja sa dobrom ekonomijom i privatnim sektorom i da zbog toga želi da investira u Ukrajini.

“Prije svega, slažem se sa (ministrom spoljnih poslova Ukrajine) Dmitrom Kulebom kada kaže da je prva strategija obnove Ukrajine zaštititi infrastrukturu i objekte protivvazdušnom odbranom. Zbog toga je Italija spremna da pošalje novi vojni paket sa samp-T za protivvazdušnu odbranu Ukrajine”, kazao je Tajani.

Lavrov: Zapad pokušava da igra na nuklearnu kartu

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da se Rusija protivi pokušajima zapadnih zemalja da “igraju na nuklearnu kartu”.

Na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja članica BRIKS-a u Nižnjem Novgorodu, Lavrov je takođe rekao da su posljednji događaji na globalnoj sceni otkrili “pravo lice Zapada koji teži da nametne svoj poredak u svijetu”, prenosi RIA Novosti.

Danas se završava sastanak ministara spoljnih poslova zemalja BRIKS-a. Lavrov se sastao i sa ministrom spoljnih poslova Turske Hakanom Fidanom, koji je početkom juna rekao da Turska želi da postane članica BRIKS-a.

Teme razgovora dvojice ministara bile su situacija u Ukrajini, na Bliskom istoku i južnom Kavkazu.

Šolc: Isporučićemo treći sistem “patriot”, “iris”, “gepard”

Njemačka će u bliskoj budućnosti prenijeti Ukrajini dodatna sredstva za zaštitu neba i nadam se da će se njemačkoj inicijativi pridružiti i druge zemlje, poručio je kancelar Olaf Šolc otvarajući Konferenciju o obnovi Ukrajine u Berlinu.

“Isporučićemo treći sistem `patriot`, kao i sistem `iris-t` SLM, `gepard`, projektile i artiljerijsku municiju u narednim nedjeljama i mjesecima“, najavio je Šolc.

Kancelar je bezbjednosni sporazum potpisan između dvije države, nazvao garancijom za budućnost Ukrajine i za biznismene koji rade ili planiraju da rade u toj državi.

“Danas u Berlinu nastavljamo da radimo za jaku, slobodnu, evropsku Ukrajinu. Kada govorimo o rekonstrukciji Ukrajine, govorimo o rekonstrukciji buduće nove članice EU”, dodao je Šolc.

Kameron: Treba da se zapitamo – čega se Putin boji

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron pozvao je zapadne partnere da pojačaju sankcije Rusiji. On je predložio da se pogode najbolnija mjesta u Ruskoj Federaciji kao odgovor na raketne napade na energetski sistem Ukrajine.

“Zaustavili smo dotok ruske nafte, ali vrijeme je da se uvjerimo da ćemo potpuno isključiti ruski gas u Evropi. Moramo da učinimo više“, rekao je britanski diplomata na Konferenciji za obnovu Ukrajine u Berlinu.

Kameron smatra da bi Zapad sankcijama trebalo da udari na najbolnija mjesta Rusije.

“Treba da koristimo zamrznutu rusku imovinu. Treba da se zapitamo: čega se Putin boji? Plaši se da ćemo se odreći ugljovodonika. Plaši se da ćemo preuzeti zamrznutu državnu imovinu Rusije. I nadam se da će na samitu G7 ove nedjelje ćemo se, u najmanju ruku, složiti da iskoristimo kamatu na zamrznuta sredstva za podizanje ogromnog kredita za Ukrajinu, a novac će početi da teče mnogo prije novembarskih izbora u Americi“, rekao je Kameron.

On je podsjetio i na rusku flotu u sjenci, koja koristi neosigurane brodove koji su opasni, uključujući i po životnu sredinu.

Zelenski sa Šolcom: Dajte nam svo oružje da istjeramo Ruse

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je došlo vrijeme da se Ukrajini da svo oružje potrebno da protera ruske okupacione snage sa ukrajinske teritorije.

Šef države je to zatražio na zajedničkoj konferenciji za novinare sa njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

“Pitanje je: da li je došao trenutak da nam naši partneri daju svo oružje da bismo mogli da izbacimo Ruse!”

Napomenuo da je važno da svi pošteno sagledaju stvarnost.

“Ovaj rat se nastavlja samo zato što Putin ima mogućnost da nastavi rat, teror i napade na Ukrajinu. Kada se ograniči sposobnost Rusije da teroriše svoje susjede, Rusija će konačno biti prinuđena da pronađe put ka stvarnom miru, jer je to Putinova ključna prednost.

“Kontrolisani raketni udari vazdušnih bombi, udaranje bespilotnih letjelica Zajedno moramo da obezbijedimo zamračenje ruskog terora kako bismo izvukli mogućnost pravog mira iz zamračenja i zajedno sa Njemačkom to možemo da uradimo”, poručio je Zelenski.

Fon der Lajenova: Pristupni pregovori sa Ukrajinom krajem juna, u julu 3,4 milijardi eura

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kaže da će Kijev u julu dobiti 1,5 milijardi eura od zamrznute ruske imovine i 1,9 milijardi eura preko Ukrajinskog fonda EU već ovog mjeseca.

Takođe, rekla je i da će pristupni pregovori sa Kijevom o prijemu u EU početi krajem juna.

“Uvijek smo govorili da Rusija mora biti odgovorna za svoje zločine i sada prisiljavamo Rusiju da plati”, rekla je Fon der Lajenova na konferenciji o obnovi Ukrajine u Berlinu, prenio je Gardijan.

Rekla je da je cilj konferencije da se pogleda izvan trenutnih potreba Ukrajine i izradi “adekvatna putanja ka ekonomskom preporodu”.

Prošlog mjeseca EU je postigla dogovor o zaplijeni profita od zamrznute ruske imovine kako bi finansirala oružje i pomoć Ukrajini.

Ukrajinski fond EU ima ukupan budžet od 50 milijardi eura za period od 2024. do 2027. godine.

Finansijska podrška u obliku grantova, koji čine jednu trećinu fonda, i kredita, preostalih dvije trećine, biće obezbijeđena na osnovu sprovođenja reformi u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Rusije: Naše snage zauzele sela u Luganskoj i Harkovskoj oblasti

Ruske snage zauzele su selo Mijasožarivka u Luganskoj i Timkivku u Harkovoskoj oblasti, javila je agencija Tas pozivajući se na tamošnje Ministarstvo odbrane.

Peskov: Nuklearne vježbe neophodne zbog tenzija u Evropi i neprijateljskih akcija SAD

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kaže da su ruske taktičke nuklearne vježbe neophodne zbog tenzija u Evropi i neprijateljskih akcija SAD i evropskih sila.

Peskov je dodao da su vježbe poput onih koje Rusija izvodi zajedno sa Bjelorusijom normalna praksa.

Zelenski očekuje milijarde eura za odbranu i obnovu Ukrajine na berlinskoj konferenciji

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski očekuje da će, tokom učešća na berlinskoj konferenciji o oporavku Ukrajine, osigurati milijarde eura obećanih za odbranu i poslijeratnu obnovu svoje države.

U glavnom gradu Njemačke 11. juna je počela dvodnevna konferencija za prikupljanje podrške za oporavak Ukrajine od razaranja u ratu sa Rusijom, čime se šalje novi signal solidarnosti sa Kijevom na početku sedmice intenzivnih diplomatskih aktivnosti.

“Napustićemo konferenciju sa sporazumima o milijardama eura za našu odbranu, proizvodnju vojne opreme i oružja u Ukrajini, i za našu energiju, za popravku i izgradnju novog i modernijeg energetskog sistema”, rekao je Zelenski na konferenciji koja je okupila preko 2.000 ljudi iz politike, privrede i drugih oblasti, prenosi RSE.

Zelenski u Berlinu pozvao na pomoć za obnovu energetskog sistema Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zeleski na konferenciji za oporavak u Berlinu pozivao je na investicije, pomoć i elektroenergetsku opremu.

Zelenski je rekao da je rusko bombardovanje uništilo devet gigavata ukrajinskih proizvodnih od marta. Dodao je da je potrošnja struje u Ukrajini prošle zime bila oko 18 gigavata.

Vježbe nestrateških nuklearnih snaga vojska Rusije i Bjelorusije

U Rusiji je počela druga faza vježbe nestrateških nuklearnih snaga, u kojoj učestvuju i snage Bjelorusije, saopštilo je tamošnje Ministarstvo odbrane.

“Tokom vježbe biće razrađena pitanja zajedničke obuke jedinica Oružanih snaga Ruske Federacije i Republike Bjelorusije za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja”, saopštilo je Ministarstvo, a prenosi agencija RIA Novosti.

Napominje se da je svrha manevara održavanje spremnosti ljudstva i opreme jedinica za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja dvije zemlje, radi obezbjeđenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Saveza Rusije i Bjelorusije.

Ministarstvo odbrane Belorusije u ponedjeljak je saopštilo da će ta zemlja učestvovati u novoj fazi vežbi nuklearnih snaga sa Rusijom.

Moskva tvrdi: Rusija preuzela kontrolu nad još jednim selom u Donjecku

Ruska vojska je preuzela kontrolu nad selom Staromajorska u Donjecku, saopštilo je u ponedjeljak rusko ministarstvo odbrane.

Ukrajinska vojska nije potvrdila takav razvoj situacije na terenu u svom izvještaju koji je objavljen u ponedeljak uveče.

U izvještaju se navodi da su ruske snage pokušale da napadnu kod Staromajorske i obližnjeg sela Vodjane, ali da su bili neuspješni.

Oba sela leže jugozapadno od glavnog grada oblasti koja je pod ruskom kontrolom.

Popularni ukrajinski ratni blog, DeepState navodi da su ruske trupe napredovale oko Staromajorske.

Najteže u Donjeckoj oblasti

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, nakon izvještaja Glanokomandujućeg vojske Oleksandra Sirskog, otkriva da je stanje na frontu najteže u Donjeckoj oblasti, a da je Sumska pod punom kontrolom odbrambenih snaga.

Navodi i da se nastavljaju ukrajinska protivofanzivna dejstva u Harkovskoj oblasti.

Međutim, portparol operativno-strateške grupe trupa “Horticija” Nazar Vološin, kaže da Rusi napreduju blizu glavne linije odbrane u Časovom Jaru.

Generalštab saopštava da je vojska uništila protivvazdušni raketni divizion S-400 i dva S-300 na Krimu.

I ruska strana saopštava da je pogodila ukrajinski “mig 29”.

Rusija je spremna da odgovori na udare po svojoj teritoriji i mislim da će ukrajinska avijacija prestati potpuno da postoji, poručio je zamjenik predsjednika Komiteta Savjeta Federacije Vladimir Džabarov.

Intenzivirani su ruski vazdušni napadi na Harkov. U posljednjem je ranjeno najmanje osmoro ljudi, a strahuje se da su mnogi zatrpani ispod ruševina.

Od 1. jula finansiranje podrške Poljacima koji su prihvatili ukrajinske izbeglice biće moguće samo na osnovu dogovora sa lokalnim vlastima, predviđeno je izmenama zakona.

Između ostalog, zakon predviđa ukidanje jednokratne socijalne pomoći izbjeglicama u iznosu od 300 zlota, a predviđeni su i posebni osnovi za oduzimanje privremenih boravišnih dozvola.

6

avatar
1000
2
4
0
 
6
PerunHernanSembegarOnajkojiznaGler
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Sembegar
Gost
Sembegar

Dobro je da uvijek puštite komentar Onomekojipojmanema. Plaća li vam što?!

Ćira
Gost
Ćira

Poceo je lov na Ukrajince po EU. Vrati će ih sve na front.

Gler
Gost
Gler

Treba se odbraniti…

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Što će im i zemlja i država kad svi izginu.Moraju tražiti drugi način i to pregovorima da riješe i da uvaže interese i druge strane,nego da ginu kao muve za američke interese.

Hernan
Gost
Hernan

Ginu braneci svoju zemlju od agresora. Dakle,braneci svoju slobodu,a i cijelu Evropu,od Hitlera XXI vijeka

Perun
Gost
Perun

Po toj logici vas rusofila vasa najmilija Srbija je u prvom svjetskom ratu ginula za interese Francuza i Engleza,protiv daleko mocnije Austro-Ugarske,pa uz velike zrtve izadje kao pobjednica,standardna licemjerna logika…

Send this to a friend