Evropa

Njemački kardinal žrtvama zlostavljanja: Molim za oproštaj

Foto: EPA

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije kardinal, Reinhard Marx, danas se izvinio hiljadama žrtava svešteničkog seksualnog zlostavljanja i zamolio ih za oproštaj.

“Crkva je predugo osporavala, skrivala i odvraćala pogled od zlostavljanja. Za sve propuste i za svu bol žrtve molim za oproštaj”, rekao je na predstavljanju izvještaja o seksualnom zlostavljanju u Fuldi kardinal Marx.

“Mnogi više nemaju povjerenja u našu instituciju”

On je rekao kako ga je sram zbog toga što se to sve događalo kako se ne bi naudilo instituciji crkve i kako bi se zaštitili biskupi i sveštenici.

“Nismo slušali žrtve i to ne smije ostati bez posljedica. Mnogi više nemaju povjerenja u našu instituciju i ja ih u potpunosti razumijem”, rekao je Marx.

Predsjednik Njemačke biskupske konferencije je uoči jesenskog skupa njemačke crkve koji je danas počeo u Fuldi najavio neke strukturne promjene unutar Katoličke crkve u Njemačkoj.

“Suočavanje s ovim slučajevima tek započinje. Radi se o prekretnici za katoličku crkvu u Njemačkoj i šire. Današnjim predstavljanjem suočavanje s ovim slučajevima i posljedicama nije okončano nego tek započinje”, rekao je Marx.

Iz izvještaja predstavljenog u Fuldi proizlazi da je između 1946. i 2014. “najmanje 1670 predstavnika crkve zlostavljalo 3677 maloljetnika”. Iz toga proizlazi da je 4,4 posto ispitanih dušobrižnika počinilo zločin nad maloljetnicima.

“Ispovijed je takođe odigrala ulogu”

Koordinator Studije o seksualnom zlostavljanju Harald Dressing izrazio je zaprepaštenje rezultatima studije.

“Događaji ukazuju na to da unutar crkve postoje strukture koje olakšavaju zlostavljanje. U to spada zloupotreba klerikalne moći, ali i celibat te odnos prema seksualnosti posebno prema homoseksualnosti”, rekao je Dressing.

 

 

Send this to a friend