Evropa

Njemački supermarketi prodaju brze kovid testove, pet komada košta 25 eura

Njemački trgovački lanci “Aldi Nord” i “Aldi Süd” od danas su u prodaju stavili i antigenske testove na koronavirus.

Kupcima će biti dopušteno da kupe samo jedno pakovanje kako bi se izbjeglo gomilanje i kako bi što veći broj ljudi imao pristup testiranju.

Krajem februara njemački Savezni institut za ljekove i medicinske uređaje prvi put je izdao posebna odobrenja za samotestiranje na koronavirus. Za sva tri proizvoda uzorci se uzimaju brisom prednjeg dijela nosa. U SAD-u je takav test odobren za upotrebu u decembru, piše Slobodna Dalmacija.

Paket uključuje pet testova za bris nosa, a košta oko 25 eura. Od ponedjeljka će se prodavati u drogerijama i ostalim supermarketima.

Riječ je o brzom antigenskom testu koji otkriva protein koronavirusa, za razliku od PCR testova koji traže genetski materijal virusa. Brzi testovi na koronu u Njemačkoj i nekim drugim zemljama već su neko vrijeme dostupni u apotekama, ali samo uz ljekarski recept i doplatu. Trgovine širom Njemačke kao i “Lidl” i supermarketi “Reve” i “Edeka” najavili su da će testovi na koronu biti u njihovoj ponudi.

Veliki je plus za nove brze testove da uzorak može da se uzme iz prednjeg dijela nosa, pa je to prilično jednostavno uraditi i kod kuće. Pi-si-ar testovi prikupljaju materijal uzorka duboko iz nosa ili duboko iz grla, za šta je potrebno više stručnosti.

Za brze testove nije potrebna dodatna laboratorijska oprema, slični su testovima za trudnoću. Nakon 15 do 20 minuta test trake pokazuju da li je pacijent pozitivan ili negativan na koronavirus.

Predstavnik Slobodnih demokrata (FDP) Kristijan Lindner već je sredinom februara naglasio da bi brzi testovi na koronavirus mogli da budu šansa za veću slobodu tokom pandemije.

Brzi testovi, nadaju se Njemci, mogli bi da im omoguće malo više slobode u kratkom vremenskom periodu, zaključuje Slobodna Dalmacija.

Send this to a friend