Evropa

Njujork Tajms: Koristi li Rusija Srbiju za izazivanje sukoba?

Putin i Vučić

Zapadne diplomate pitaju se koristi li Rusija Srbiju za pokretanje razdora u Evropi i stvaranje novih sukoba među zemljama bivše Jugoslavije kako bi skrenula pažnju NATO pakta s rata u Ukrajini, dok predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odbacuje etiketu da je mali Putin s agresivnim namjerama prema susjedima, piše američki list Njujork Tajms, prenosi Al Jazeera.

List piše da su strahovi od ruskog uticaja na Srbiju pojačani zbog nedavnih tenzija u vezi s pitanjem registarskih tablica na Kosovu, što je dovelo do demonstracija, barikada i pucnjave.

Ruski mediji već mjesecima objavljuju zapaljive izvještaje o represiji nad Srbima na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, navodi NYT i ocjenjuje da oni predstavljaju reprizu ruske propagande o patnji etničkih Rusa koji žive u Ukrajini, koja je ohrabrila tvrdokorne, proruske srpske nacionaliste, prenosi agencija Beta.

“Rusija računa da što više vremena Zapad provede znojeći se na Balkanu, to će manje vremena moći provesti znojeći se u ruskom dvorištu”, rekao je za američki list istraživač u Beogradskom centru za sigurnosnu politiku Vuk Vuksanović.

“Mali Putin iz Srbije”

Odbijanje Srbije da Rusiji uvede sankcije, piše NYT, dalo je povod za kritiku onima koji smatraju da Vučić radi u korist Kremlja.

Tako je premijer Kosova Albin Kurti u aprilu Vučića nazvao “malim Putinom iz Srbije” dodavši da je Srbija “ostala jedina zemlja u Evropi koja je odbila Rusiji uvesti sankcije”.

Vučić je ove optužbe odbacio, podsjeća njujorški list.

Rekao je da “Kurti želi biti mali Zelenski koji se bori protiv malog Putina” i da ga zbog toga predstavlja kao “užasnog nacionalistu koji želi ratovati sa svima”, što “uopšte nije istina”.

List je podsjetio i na nedavnu izjavu zastupnika Srpske napredne stranke u parlamentu Vladimira Đukanovića o “denacifikaciji” na Balkanu, i to usporedio s ciljevima Rusije u Ukrajini i idejom “Velike Srbije” iz 90-ih godina 20. stoljeća, što je Vučić nazvao “neodgovornim”.

12

avatar
1000
10
2
0
 
12
Cetinje🇲🇪🇲🇪Davor100kmhLakiDamir
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cetinje🇲🇪🇲🇪
Gost
Cetinje🇲🇪🇲🇪

Pihhh 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

Davor
Gost
Davor

Da. Kao da je to tajna….

Laki
Gost
Laki

Naravno da DA.Rusija ne može sama napravit na Balkanu nikad ništa bez Srbije,samo može da gurne Srbiju u rat i da im daje moralnu podršku

100kmh
Gost
100kmh

Bas tako

Damir
Gost
Damir

A kad vidite samo kako izgleda i sto prica kakvi ljudi su mu u vladi sve vam je jasno pogledajte medije sta plasiraju pogledajte ljude koji su eksponirani na tim medijima dje to vodi dal je to nesto sto Crnogorci treba da prihvate za vrijednosti mislim da im je predsjednik u najmanju ruku neko koga treba da pogleda strucno lice… Više »

Podgoričanka
Gost
Podgoričanka

Čudno je da oni koji su rusofili osjećaju neku inferiornost prema Rusiji, a ovi srbofili iz CG prema Srbiji. Nijedan čovjek ne treba da je bez dostojanstva, ponos i uzdignuta glava, pa vas svako poštuje.

Nikola
Gost
Nikola

Dobro jutro, Kolumbo…. Mozda ukapirate ko je problem tamo do 2086…

Ban
Gost
Ban

To svako ko oce da vidi zna. Ne no su bratski narod uff sto ce rusiji srbija ako ne zbog toga??

Ann
Gost
Ann

Onako iskreno prosli put su ih spasili Ameri pred kraj rata u BiH jer da im je Šumska pala toliki priliv izbeglica bi razorio Srbiju mozda I doveo do gradjanskog rata tako da samo rade na svoju štetu . Sad malo misle sto su pokupovali oruzija zastarelog na sve strane da su spremni al marširali bi mi I na Beograd… Više »

Sone
Gost
Sone

Dobar dan USA

jowoglowo
Gost
jowoglowo

a sta ako evropa i njima uvede sankcije

Nemanja
Gost
Nemanja

Nije vam u interesu

Send this to a friend